Océ ziet afzet van machines scherp dalen

Printer- en kopieermachinefabrikant Océ heeft de verkoop van machines zien dalen. Oorzaak is dat klanten minder investeren in de documentsystemen door de trage economische groei.

De machineverkopen zijn de afgelopen negen maanden met 17 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vooral de hoogvolumeprinters, voor het afdrukken van bankafschriften en telefoonrekeningen, werden de afgelopen tijd minder goed verkocht. Maar ook de verkopen van documentprinters en breedformaatprinters, voor ingenieurs- en reclamebureaus, daalden.

De omzet daalde daardoor het afgelopen kwartaal met 6 procent tot 740 miljoen euro. Autonoom, dat wil zeggen na wisselkoers- en acquisitie-effecten, daalde de omzet met 3 procent. Door kostenbesparingen daalde de nettowinst minder hard. Deze viel met 1 procent terug tot 21 miljoen euro. Het bedrijfsresulaat is daarentegen met 9 procent gedaald.

De resultaten zijn minder goed dan de financiële markten hadden verwacht. De koers van de Venlose onderneming daalde vanmorgen op de beurs met 1,1 procent tot 8 euro. Beleggingsanalisten hadden een hogere winst verwacht en een minder grote daling van de omzet. Océ zegt daarentegen tevreden te zijn met de resultaten.

Over de eerste negen maanden van het boekjaar van Océ (december tot en met augustus) haalde het bedrijf een omzet van 2,37 miljard euro, vrijwel gelijk aan die van vorig jaar. De winst over deze periode was 74,7 miljoen.

Traditioneel is vierde kwartaal vrijwel altijd het sterkste kwartaal voor Océ. Het bedrijf verwacht dan ook dat de verkopen in het laatste kwartaal hoger liggen dan in de afgelopen drie maanden.

Océ zegt echter dat bij gelijkblijvende economische omstandigheden de verkoop van machines niet zal aantrekken. De onderneming handhaaft de winstverwachting, die naar verwachting hoger zal uitkomen dan die van 2001.

Océ kondigde eind vorig jaar een grote reorganisatie aan waarin meer dan duizend werknemers hun baan verloren. Tot nu toe zijn 596 arbeidsplaatsen geschrapt, de helft van het aantal banen dat tot eind 2003 moet verdwijnen. De herstructurering van het bedrijf ligt volgens de raad van bestuur op schema. Hierdoor wordt in de loop van dit jaar 35 miljoen euro bespaard.