Martha Stewart weg bij beurs New York

Martha Stewart, die sinds juni wordt achtervolgd door een voorkennisschandaal, is gisteren opgestapt als lid van de raad van commissarissen van de New Yorkse effectenbeurs. Ze nam haar besluit een dag nadat de assistent van haar voormalige beleggingsadviseur een deal sloot met justitie in het onderzoek naar haar aandelentransacties. ,,Ik wilde niet dat de aandacht die nu op mij is gericht afleidt van de belangrijke taak van de beurs en daarom vond ik het gepast op mijn zetel op te geven, aldus Stewart.

De voormalige professionele effectenhandelaar, zat pas vier maanden in de raad, die uit 23 personen bestaat en wordt voorgezeten door Richard Grasso, de directeur van de New York Stock Exchange. Stewarts lidmaatschap zou volgend jaar aflopen, maar Grasso liet eerder doorschemeren dat ze de eer aan zichzelf zou moeten houden. Sinds het uitkomen van diverse schandalen in het Amerikaanse bedrijfsleven is Grasso bezig alle aan zijn beurs genoteerde bedrijven door te lichten.

Martha Stewarts positie als topvrouw van haar bedrijf, Martha Stewart Living Omnimedia, dat een veelomvattende produktlijn vertegenwoordigt rondom haar televisieprogramma en magazine, loopt inmiddels ook gevaar. ,,Laat Martha een merk zijn, maar dat betekent niet dat ze ook de hoogste rol moet vervullen in het bedrijf, aldus Jack Trout, een kenner van de branche tegenover Reuters. Anderen, zoals Kevin Gruneich van zakenbank Bear Stearns menen dat het bedrijf niet zonder zijn oprichter en naamgever kan.

Stewart wordt ervan verdacht afgelopen december aandelen Imclone te hebben verkocht op grond van voorkennis. Hoe zij aan die voorkennis kwam is nog steeds niet duidelijk, maar sinds Douglas Faneuil, de assistant van haar beleggingsadviseur, samenwerkt met justitie is de kans aanmerkelijk gestegen dat zij vroeg of laat wordt aangeklaagd.

Het aandeel Martha Stewart Living Omnimedia, dook gisteren naar een dieptepunt van 6,20 dollar. Sinds het schandaal uitkwam in juni verloor het fonds meer dan tweederde van zijn waarde.