Leukste mop ter wereld nu bekend

Lange tijd hebben die over Sherlock Holmes en die van die twee jagers om de eer gestreden. Maar na meer dan een jaar is het zeker: de mop van de jagers is de leukste ter wereld. Althans volgens psycholoog Richard Wiseman, onderzoeker aan de universiteit van het Britse Hertfordshire.

Twee miljoen deelnemers hebben via de website www.laughlab.co.uk hun stem uitgebracht, en zij oordeelden over zo'n 40.000 moppen – afkomstig van de deelnemers zelf.

Wiseman kwam, op grond van het bijbehorende vragenformulier, tot allerlei conclusies over de relatie tussen humor en bijvoorbeeld geslacht (vrouwen houden niet van seks en agressie) of geboorteland (Duitsers lachen snel, misschien omdat ze weinig gewend zijn). Ook catalogiseerde hij grappen op basis van thema, onderwerp en lengte. De gemiddelde lengte voor een goede grap is volgens Wiseman ongeveer honderd woorden.

Die van die jagers komt daar (in het Engels) dicht bij: Twee mannen zijn aan het jagen als één van hen valt en niet meer lijkt te ademen. De ander belt direct via de mobiele telefoon het alarmnummer en zegt: ,,Mijn vriend is dood! Wat moet ik doen?'' De telefonist reageert kalm: ,,Blijf vooral rustig mijnheer. Eerst moeten we zeker weten dat hij dood is.'' Het is heel even stil aan de andere kant van de lijn. Dan valt er een schot. De jager keert terug aan de telefoon en zegt: ,,Goed, en verder?''