Leger Israël oefent de verbanning van Yasser Arafat

Het Israëlische leger heeft enkele malen geoefend hoe het de Palestijnse leider Yasser Arafat het best kan oppakken en ver weg in ballingschap sturen. Het bericht, dat eerst verscheen in de Israëlische krant Ma'ariv, werd gisteren door bronnen in veiligheidskringen bevestigd.

De oefeningen hadden in de afgelopen maanden plaats, vóór het leger in reactie op twee Palestijnse zelfmoordaanslagen het beleg sloeg om Arafats hoofdkwartier in Ramallah. Onderminister van Defensie Weizman Shiri zei toen dat die actie zou voortduren tot Arafat in ballingschap vertrok. Onder zware Amerikaanse druk hief het leger zondag het beleg op, maar Israëlische troepen houden Ramallah (en verscheidene andere Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever) onverminderd bezet.

Het is bekend dat met name premier Ariel Sharon groot voorstander is van Arafats verbanning. Onder de tegenstanders is minister van Defensie Benjamin Ben Eliezer. De tegenstanders menen dat verbanning van Arafat zijn positie alleen zal versterken. Het is ook zeer de vraag of de Verenigde Staten zullen instemmen met een maatregel die onvermijdelijk de anti-Israëlische en anti-Amerikaanse sentimenten zal aanwakkeren op een moment waarop Washington de Arabische wereld zoveel mogelijk aan zijn zijde wenst voor een eventuele campagne tegen Irak.

Volgens Ma'ariv staan de commando's klaar om Arafat in het enige gebouw van zijn complex dat nog min of meer ongeschonden overeind staat, op te pakken zodra het bevel van de regering komt. Het is de bedoeling hem dan per helikopter af te voeren en af te zetten op een afgelegen plaats in een ander land.

Als onderdeel van de voorbereidingen hebben commando's het reisdoel verkend. Ma'ariv noemde het land niet waar Arafat heen zou moeten. Maar de Israëlische televisie meldde verscheidene weken geleden dat Libië als ballingsoord is gekozen.

De Palestijnse minister Saeb Erekat zei gisteren dat dit ,,boosaardige idee de werkelijke bedoelingen van de Israëlische regering om het vredesproces te vernietigen weerspiegelt''. Hij drong er bij de internationale gemeenschap op aan onmiddellijk tussenbeide te komen.