Kus verketterd als aanval op geloof

Een kus op het voorhoofd van een jonge Iraanse regisseur door een bekende actrice heeft beiden voor de rechter gebracht en tot woedende protesten van conservatieven geleid.

In de Islamitische Republiek Iran is elke aanraking tussen mannen en vrouwen die niet met elkaar getrouwd of anderszins verwant zijn uit den boze. Dus viel er vorige week vrijdag een verbijsterde stilte in de volle zaal tijdens de prijsuitreiking van een filmfestival in de stad Yazd toen de circa 50-jarige actrice Gohar Kheirandish regisseur Ali Zamani op het voorhoofd kuste en de hand drukte toen zij hem de prijs voor beste regisseur overhandigde. En het was nog wel een festival van religieuze films.

Beiden verontschuldigden zich meteen voor hun actie. ,,Ze kuste me als een moeder haar kind kust'', zei Zamani, een twintiger die er gisteren in de krant Etemad op wees dat hij had gestudeerd bij Kheirandish' overleden echtgenoot.

Maar conservatieve woordvoerders, die dergelijke `schendingen van de islamitische zedelijkheid' altijd aangrijpen om hun hervormingsgezinde tegenstanders te treffen, zagen het heel anders. De lokale vertegenwoordiger van Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei organiseerde een protest ter veroordeling van de kus. ,,Vandaag heeft de vijand ons islamitisch geloof onder vuur genomen'', zei hij volgens het officiële persbureau IRNA. ,,We willen dat de autoriteiten de zaak tot het einde doorzetten.''

Daarentegen wees een hoge functionaris van het ministerie van Cultuur op de context van de gebeurtenis die, ,,hoewel veroordelingswaardig'', in een ,,zeer emotionele afmosfeer plaatshad en niet tevoren was beraamd''.

Zamani is inmiddels voor de rechter verschenen, en weer op borgtocht van ongeveer 2.500 euro vrijgelaten.

Kheirandish, die snel uit Yazd was vertrokken, zou zich opmaken terug te keren om de rechter te confronteren. Verder is een jonge plaatselijke employé van het ministerie van Cultuur gearresteerd als `medeplichtige' omdat hij een arrestatiebevel had genegeerd en in plaats daarvan de actrice en de regisseur zou hebben geholpen snel uit Yazd weg te komen. Ook hij is op borgtocht vrijgelaten.