Kindermuseum Villa Zebra wordt bedreigd!

Je eigen tekening zien hangen in een museum. Of samen met een echte kunstenaar een mooi kunstwerk maken. Je droomt er misschien wel eens van als je met je ouders in zo'n saai museum bent. Je mag nergens aankomen en het is er soms zo stil dat je niet eens durft te praten.

In een museum in Rotterdam is het helemaal niet stil en het ruikt er heerlijk naar versgebakken chocoladekoekjes. Speciaal voor kinderen is Villa Zebra opgericht. Je kan er knutselen, koken, spelletjes spelen, naar toneel en kunst kijken of zelf wat opvoeren. Het is eigenlijk een soort kunstwerkhal, gemaakt van grote, rode containers. Boven op het dak staat Gibra, een levensgrote giraffe met zwarte zebrastrepen.

Villa Zebra is nog maar een jaar open en er komen al veel kinderen naar toe. Ook de patiëntjes van het Sophia Kinderziekenhuis gaan er elke week heen. Dat ligt er namelijk vlakbij. Speciaal voor die kinderen is er een brug gebouwd, zodat ze snel van het ziekenhuis in Villa Zebra zijn. Als je in de beeldentuin boven op het dak van het museum staat, kan je even naar ze zwaaien.

Maar over een paar weken kan dat misschien niet meer. Villa Zebra moet waarschijnlijk sluiten vertelt de directrice Jet Manrho. ,,Er zijn grote mensen in Rotterdam die het niet zo belangrijk vinden als Villa Zebra er niet meer is. Het geld is op.'' Jet heeft samen met haar collega's even erg gehuild, maar is meteen weer hard gaan werken. Ze hoopt dat er misschien nog iemand is die een grote buidel met geld geeft. Dan kan Villa Zebra open blijven.

Deze maand zijn er nog allemaal dingen te zien en te doen in Villa Zebra. In de hal staan `onnuttige uitvindingen'. Iemand heeft bijvoorbeeld een wc-borstel met een hele lange steel ontworpen. ,,Je hoeft dan niet met je neus in de stank van de toiletpot te hangen'', legt een jonge bezoeker van Villa Zebra uit. Voor mensen die een lamme arm krijgen van het vele zwaaien, is er een machine bedacht met een wit zakdoekje eraan. Misschien is het een leuk cadeau voor prinses Máxima?

Als je geen last wilt hebben van je ouders, kan je hen naar het Zebra-café sturen. Ze kunnen daar wat drinken met een koek erbij, die door kinderen net vers is gebakken. Zelf kan je dan lekker ronddwalen in Villa Zebra of een workshop volgen. Zo leert de schrijfster van het VPRO-programma Zaai je een spannend verhaal te schrijven voor de televisie.

Je kan ook jouw eigen verzameling in Villa Zebra tentoonstellen. Deze maand heeft Axelle (9) haar pinguïns in een vitrine uitgestald. Thuis heeft ze wel meer dan honderd van die beesten. De mooiste heeft ze meegenomen naar Villa Zebra, zodat iedereen haar verzameling kan bewonderen. Als je zelf kunstwerken maakt, dan kunnen die misschien wel naast het werk van een echte kunstenaar komen te hangen. Dat is gebeurd met de computertekeningen van Max (8). Die hangen nu in het Hazenpad naast de poezenstrips van de bekende tekenaar Wasco.

In de Dwaalzaal rijdt tussen de zeemeerminnen en de zoenende Ken en Barbie de Zebra-Express rond. De trein met daarop zelfgemaakte zebra's maakt zelfs een rondje om de moskee. Mees (9) weet er veel over te vertellen. Hij komt wel vaker in Villa Zebra, ook al woont hij bijna een uur rijden van Rotterdam. Net als duizenden kinderen in Nederland vindt hij het jammer dat Villa Zebra dichtgaat. Ze hebben daarom allemaal een tekening voor Villa Zebra gemaakt. Van alle tekeningen samen wordt een jurk met een hele grote sleep gemaakt. Die geeft Villa Zebra aan de mensen die ervoor kunnen zorgen dat Villa Zebra toch nog open blijft. Als dat ook jouw wens is, dan kan je een muntje in de glitterende wensput in Villa Zebra gooien. Er liggen nu al heel wat euromuntjes. Nou maar hopen voor Villa Zebra dat de wens van al die kinderen in vervulling gaat.

Voor meer informatie: Villa Zebra, Museumpark 30, Rotterdam, tel: 010-2411719, www.villazebra.nl; e-mail post@villazebra.nl

    • Fokkemijn Verwers