Glaasje perenade?

Een serenade is iets om te zingen, maar wat is een perenade? Zo te horen komt het in de buurt van limonade en dat is helemaal waar. Om te drinken. Alleen nog lekkerder en zelf gemaakt.

Volgens de boeken werd limonade vroeger van limoen gemaakt en heette het limoenade. Maar één letter verschil. Limoen is een andere naam voor citroen. Daarna kwam er limonade van andere vruchten.

Toen iedereen nog heel veel tijd had werd bij het maken van limonade echt fruit gebruikt. Nu komt het meestal uit een laboratorium waar ze nog nooit verse vruchten hebben gezien. Uit een reageerbuisje. Schep limonadepoeder: honderd liter water erop en klaar zijn ze.

Wat je inmiddels natuurlijk wel vermoedde, is dat perenade iets te maken heeft met peren. Niet met alle peren maar vooral met stoofperen. Van stoofperen maak je perenade. Hou je ook nog gestoofde peren over. Mooi meegenomen.

Neem zeven stoofperen en schil ze. Laat de stelen eraan zitten. Leg ze in een pan met koud water zodat ze bijna onder staan. Doe er zeven centimeter heel dun geschilde schil van een citroen bij.

En een stuk kaneelpijp en 70 gram suiker. Pan achter op het fornuis zetten. Klein vuur aan, en deksel op de pan. Zorg dat er een klein kiertje overblijft, waardoor de hete lucht weg kan.

Heel lang op het vuur laten staan. Een paar uur. Wanneer je makkelijk in de peren kunt prikken, is het klaar. Koud laten worden in de koelkast. Alles samen opeten of eerst de peren en daarna het sap drinken? Het kan best zijn dat perenade ook iets met serenade te maken heeft. Neem een slok en zing. Veel mooier dan voor de perenade!

    • Philip Mechanicus