FC Utrecht wacht forse straf na rellen

De gemeente Utrecht dreigt FC Utrecht geen vergunning te geven voor risicowedstrijden in stadion Nieuw-Galgenwaard. Aanleiding voor de ,,ultieme maatregel'' zijn de rellen van gisteravond tijdens de UEFA-Cupwedstrijd FC Utrecht-Legia Warschau.

De gemeente stelt de club verantwoordelijk voor het gooien van vuurwerk door Poolse supporters. ,,De politie had de club uitdrukkelijk gewaarschuwd dat de fans van Legia 's middags met vuurwerk in de hand door de binnenstad liepen en extra gefouilleerd moesten worden in het stadion'', aldus een woordvoerder van burgemeester A. Brouwer-Korf.

Volgens de woordvoerder van de burgemeester is FC Utrecht ook in gebreke gebleven bij de verkoop van kaartjes in het Poolse supportersvak. ,,Er kunnen maximaal vijfhonderd mensen in. Veel mensen met kaartjes stonden nog buiten voor de ingang, toen het vak al vol was.'' De burgemeester heeft de clubleiding vanavond voor tekst en uitleg ontboden in het stadhuis.

Volgens C. Willemsen, directeur stadionzaken van FC Utrecht, zijn de toegangspoorten uit voorzorg eerder dan gebruikelijk opengegaan. Aanleiding voor deze maatregel waren de rellen die 's middags in de binnenstad plaatsvonden. ,,Het vuurwerk kon zo door de Polen makkelijker naar binnen worden gesmokkeld'', zei Willemsen vanmorgen voor de radio.

De rellen in het stadion ontstonden gisteravond in de zevende minuut van de wedstrijd, nadat Legia het openingsdoelpunt had gemaakt. Poolse fans gooiden daarop met vuurwerk in de richting van een aangrenzend vak met supporters van FC Utrecht. Tientallen aanhangers van de thuisclub bestormenden het veld en gooiden met rookbommen, reclameborden en hoekvlaggen naar de Polen. Het duel werd 37 minuten onderbroken. Legia won met 3-1 en plaatste zich voor de volgende ronde.

De politie van de regio Utrecht pakte gisteren 54 vandalen op. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging, verzet, belediging, bedreiging, mishandeling en openbare dronkenschap. Elf mensen zes Polen en vijf Nederlanders werden in hechtenis genomen. De andere arrestanten kregen proces-verbaal. De politie zette tussen één uur 's middags en twee uur 's nachts in totaal 275 mensen in. ,,Veel meer dan tijdens een gewone risicowedstrijd, dus hadden we genoeg mensen op de been'', aldus een woordvoerder van politie.

FC Utrecht riskeert een zware straf van de Europese voetbalbond UEFA. Een waarnemer van de bond heeft vandaag rapport uitgebracht. FC Utrecht krijgt naar verwachting een hoge geldboete en wordt vermoedelijk voor een bepaalde periode uitgesloten van Europees bekervoetbal.

Voorzitter E.J. Visser van FC Utrecht zei vanmorgen te hopen dat ,,alleen de raddraaiers worden gestraft en de veertienduizend onschuldige supporters niet de dupe worden''. Visser beleefde gisteravond zijn vuurdoop. De voormalige voorzitter van de raad van commissarissen is pas drie dagen in functie. Hij sprak over ,,een walgelijke gebeurtenis die nooit meer mag voorkomen''.

Visser ontkende dat FC Utrecht de hoofdschuldige is, hoewel een recent afgesloten convenant tussen de gemeente en de club vermeldt dat de club verantwoordelijk is voor alles wat zich in het stadion afspeelt. Visser: ,,FC Utrecht verdient geen zware straf. Het is jammer en voorbarig dat de politie en de gemeente de schuld op ons bordje legt. Deze rellen hebben een meervoudige oorzaak. Hoe kwam dat vuurwerk in het stadion?''

Volgens de voorzitter van FC Utrecht moeten de supporters die het veld betraden en de onderbreking veroorzaakten, zwaar worden gestraft. ,,Ze liepen gewoon tussen de spelers door, toen het spel nog aan de gang was. Dat soort mensen hoort niet in het stadion thuis.''