Deel LPF-fractie tegen Wijnschenk

De LPF-fractie blijft zwaar verdeeld over het leiderschap van Harry Wijnschenk. Vijftien leden keren zich tegen de fractievoorzitter, die volgens hen ,,het krediet heeft verspeeld''. Dit melden bronnen in de LPF-fractie vanmorgen nadat gisteravond de eenheid in de partij leek hersteld.

De vertrouwenskwestie rond Wijnschenk is volgens het Kamerlid Van As gisteren al aan de orde geweest, maar niet afgehandeld. De fractievoorzitter vertrok om vijf uur 's middags naar overleg met de bewindslieden. De kwestie zal dinsdag weer aan de orde komen. ,,Een groot deel van de fractie heeft het helemaal gehad met hem'', aldus de bronnen. Gisteravond heeft een deel van de fractie overleg gevoerd. Bij de vijftien ontevreden leden zijn de Kamerleden Stuger, Groenink, Wiersma, Eerdmans en Jukema. Zij willen Olaf Stuger naar voren schuiven als opvolger van Wijnschenk, van wie volgens Van As wordt betwijfeld ,,of hij het aankan''.

Juist gisteren meldde de LPF-top weer helemaal op één lijn te zitten. De LPF-bewindslieden en advocaat Hammerstein, die sprak namens het interim-bestuur, legden na vier uur overleg een gezamenlijke verklaring af, waarin Wijnschenk de ,,volledige steun'' kreeg.

Tijdens het beraad is afgesproken ,,steviger onderlinge banden aan te knopen'', aldus Bomhoff. Het overleg was belegd om te voorkomen dat het kabinet zou worden meegesleurd in de deze week uitgebroken ruzie tussen de LPF-fractietop en het interim-partijbestuur van voorzitter Maas. Minister Heinsbroek steunde daarbij als enige bewindspersoon openlijk Wijnschenk tegen Maas. Volgens Heinsbroek hebben de betrokkenen gisteren ,,alle persoonlijke meningsverschillen opzijgezet''.

Heinsbroek onderstreepte nogmaals dat hij het vice-premierschap nooit heeft ,,geambieerd'' en dat de leden later moeten beslissen of hij partijleider wordt, zoals Wijnschenk hem deze week had gevraagd. Gisteren trad minister Bomhoff, die niet bereid is zijn vice-premierschap op te geven, nadrukkelijk op als eerste woordvoerder namens de partij.

Wijnschenk verklaarde dat beschuldigingen die hij eerder had geuit aan het adres van Maas ,,ongegrond'' waren en op geruchten gebaseerd. Hij had deze week gesuggereerd dat interim-bestuursvoorzitter Maas zijn invloed zou gebruiken om collega-vastgoedhandelaren in het land een plek te geven op de LPF-kieslijsten voor de verkiezingen van de Provinciale Staten. Dat leidde tot kritiek in de fractie en woede bij Maas.

Wijnschenk zei gisteren dat de LPF na alle ruzies maandag ,,met de inhoud'' zal beginnen.

verzoening: pagina 2

hoofdartikel: pagina 7

www.nrc.nl: dossier LPF