Brulboeien zoeken vrouwen en seks

Vieze oude mannen houden van seks en vrouwen. Ze zijn getrouwd, maar zoeken erotisch vertier voornamelijk buitenshuis. Iedere minuut loeren ze naar borsten, billen en benen. Ze gaan frequent naar de hoeren en zijn niet vies van een seksvakantie in Thailand of Indonesië. Ze hebben minnaressen, maar ze kunnen een vrouw niet te lang om zich heen verdragen. En dus kiezen ze bij voorkeur voor de `wop-liefde': wippen, ontbijten, pleite.

Een zekere 63-jarige `Hans Derks' correspondeerde de afgelopen tien jaar met vijf vrienden over seks en bundelde de briefwisselingen onder pseudoniemen in Vieze oude mannen. De brieven dienen gezamenlijk als een soort pamflet tegen de `seksuele wederopsluiting'. Was het in jaren zestig gezond als je seksueel experimenteerde, tegenwoordig leven we in een verkrampte maatschappij. Volgens Derks en zijn kompanen worden allerhande vormen van seksualiteit, waaronder bestialiteit, hoerenbezoek, pedofilie en sekstoerisme, ten onrechte zonder meer als vies veroordeeld. Tijd dus voor actie tegen wat Derks omschrijft als `die smerige PC-trend'. In de brieven schrijven de mannen onder meer over hun avonturen in een seksbioscoop, hun favoriete erotische literatuur, de beste hoerenbuurten en wat ze lekker vinden en wat niet.

Dat klinkt opwindender dan het is. Het boek is stilistisch gezien zo oninteressant dat je na honderd bladzijden uitgekeken raakt op het zoveelste hoerenbezoek en de lik-knijp-en-trekoverpeinzingen: `Vrouwen likken? Ik ben een likfanaat. Dikke konten, dikke kuiten, dikke tieten – likken maar. Kunnen we niet zoiets oprichten als de Likbrigade, naar analogie van de Melkbrigade?'

`Dit is wat we denken en zeggen', stelt Hans Derks, wat vaag doet denken aan de fortuynistische slogan `ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg'. Met dit verschil dat de islamitische traditie in Vieze oude mannen niet als `achterlijk' wordt voorgesteld, maar als een erotisch paradijs: `De islam heeft gelijk: sluiers!' Feministen moeten het ontgelden. `Op papier kan je niets van ze verwachten', aldus Derks die met naam en toenaam klappen uitdeelt aan verschillende schrijfsters en journalisten.

Maar wie is Hans Derks? In de hoop de discussie over de identiteit van deze `geheimzinnige auteur' een beetje aan te zwengelen (van ophef is namelijk geen sprake geweest) heeft de uitgever een artikel bijgesloten uit HP/De Tijd. Daarin staat dat Hans Derks het pseudoniem is van Boudewijn van Houten (1939), auteur van onder meer Erotisch dagboek, Fout en Zoveel lol. Een jaar in het studentencorps. De eenzame pedofiele briefschrijver `Aat Pol' zou de `aan de bedelstaf geraakte schrijver' Peter Andriessen zijn en `Claude Paliseul' het pseudoniem van de Belgische rechter en schilder Jean-Marie La Haye.

Het is laf om een `provocerend' en `politiek incorrect' boek onder pseudoniem te schrijven. Had de `verlegen' schrijver Aat Pol ook met zijn werkelijke naam durven tekenen voor deze passage? `Er lopen in Amsterdam zo verschrikkelijk veel schitterende meiden rond, dat het me gaat duizelen. En allemaal onbereikbaar voor een belachelijk verlegen vent als ik. Dan komt de gedachte in mij op om al die aanstootgevend mooie meisjes op de brandstapel te gooien, of kaalgeschoren en naakt in vrachtwagens en veewagons af te voeren naar barre oorden in Siberië. Agressie uit onmacht, afgunst. Als ik Hitler was geweest, dan had ik me alleen beperkt tot de Anne Franks en al die andere veel te mooie meisjes en vrouwen van alle rassen.'

Na de vele bladzijden corporale brulboeigeluiden over seks en vrouwen, ben je als lezer inmiddels zo murw dat je deze passage in eerste instantie bijna schouderophalend voorbij laat glijden als een smakeloze en onbeholpen vorm van aandachttrekkerij. Maar wie blijft haken bij deze passage, vraagt zich af: kun je nu echt zomaar alles zeggen wat je denkt of is er een morele ondergrens aan `politiek incorrecte' vrijmoedigheid? Ja, die grens is er. Deze `verfrissende' openheid blijkt een verhullende term voor (uiterst) rechtse botheid die gewelddadige fantasieën legitimeert. Van deze oude mannen krijg je vooral een vieze smaak in de mond.

Hans Derks: Vieze oude mannen. Openhartige briefwisseling met vijf vrienden over seks en de nieuwe preutsheid. Aspekt, 574 blz. €32,98

    • Stine Jensen