Blix wil nu ook later inspecties

De chef van de VN-wapeninspecteurs, Hans Blix, heeft gisteren aangegeven hervatting van de wapeninspecties in Irak uit te stellen totdat de VN-Veiligheidsraad een beslissing heeft genomen over een nieuwe resolutie met nieuwe instructies. Volgens VN-diplomaten en naaste medewerkers heeft Blix hiertoe besloten door de verdeeldheid en ,,intense'' onderhandelingen in de Veiligheidsraad over een Amerikaanse, door de Britten gesteunde ontwerpresolutie, waar Frankrijk, Rusland en China tegen zijn. ,,Het zou vervelend zijn als we inspecties doen en zich dan een nieuw mandaat met veranderde richtlijnen zou aandienen'', zei Blix nadat hij de Veiligheidsraad had ingelicht over zijn `praktische afspraken' met Irak eerder deze week over hervatting van de inspecties.

,,Als de raad ons enkele nieuwe suggesties en richtlijnen geeft, schikken we ons daar natuurlijk naar'', aldus Blix. Hij zei nog ,,geen tickets'' te hebben gekocht voor een reis naar Bagdad op 19 oktober, een datum die Irak heeft aangeboden. Blix zei klaar te zijn om te vertrekken en te hopen dat ,,het geen lang uitstel wordt''.

Blix komt volgens diplomaten met zijn uitstel tegemoet aan Amerikaanse en Britse druk om inspecties niet te hervatten voordat de Veiligheidsraad een nieuwe resolutie met een agressiever inspectieregime heeft aangenomen. Na de zitting van de Veiligheidsraad overlegde Blix gisteren op zijn kamer apart met de ambassadeurs van de vijf permanente leden met vetorecht in de Veiligheidsraad. Vandaag spreekt de chef-wapeninspecteur in Washington met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell en nationaal veiligheidsadviseur Rice ,,om iets te horen over hun planning en te vertellen wat onze planning is''.

Volgens een VN-diplomaat sprak Blix ,,maanden geleden voor het laatst'' met Powell en Rice. Powell nam deze week afstand van de `praktische afspraken' van Blix en Irak over hervatting van inspecties. Powell zal, aldus diplomaten, vandaag herhalen dat van hervatting geen sprake kan zijn totdat er een nieuwe VN-resolutie met een aangescherpt inspectieregime is.

Volgens een medewerker van Blix heeft de Veiligheidsraad ,,iets meer tijd voor onderhandelingen omdat de inspecteurs eerst logistieke zaken moeten regelen, voordat zij daadwerkelijk gaan inspecteren. Maar deze diplomaat taxeerde ook dat de Irakezen het voorgestelde Amerikaanse inspectieregime, waarin de inspecteurs worden begeleid door `veiligheidstroepen' van de VN, ,,niet zullen accepteren''.

Blix rapporteerde de Veiligheidsraad gisteren achter gesloten deuren dat er nog ,,losse eindjes'' over zijn na zijn gesprekken met de Irakezen deze week. Zo heeft Blix nog geen ,,absolute verzekering'' van Irak dat het de veiligheid van de inspecteurs zal garanderen in de no-fly-zones in Noord- en Zuid-Irak, waar Amerikaanse en Britse vliegtuigen patrouilleren. Blix bespreekt vandaag in Washington de bescherming van zijn inspecteurs, onder meer in de no-fly-zones. Powell sprak gisteren opnieuw telefonisch met zijn Britse, Franse en Russische collega's over de Amerikaanse ontwerpresolutie, waarin gedreigd wordt met militair geweld als Irak niet meewerkt met inspecties.

    • Robert van de Roer