Beurzen nerveus over cijfers uit VS

Besluiteloosheid was vanochtend troef op de Europese beurzen. Dat had vooral te maken met het wachten op de publicatie van de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers over september.

De Europese effectenbeurzen waren in de aanloop naar die cijfers nauwelijks in staat richting te bepalen. De AEX-index noteerde aan het eind van de ochtend 2,8 punten of 0,9 procent lager op 311 punten.

Op Wall Street sloot de Dow Jones-index gisteravond 0,5 procent lager en de Nasdaq-index 1,8 procent lager, en dat was de voornaamste reden waarom alle Europese beurzen wat lager van start gingen.

De financiële fondsen verloren in de loop van de ochtend steeds meer terrein. Fortis was met 4 procent de grootste verliezer. ABN Amro was ruim 2 procent lager, ING 2,5 procent en Aegon 0,5 procent.

ASML verloor 3,4 procent wegens onduidelijkheid in mededelingen van topman Doug Dunn over de verkoopvooruitzichten voor begin volgend jaar. De winstwaarschuwing van farmagigant Schering over het hele jaar drukte Akzo Nobel naar een verlies van 0,8 procent. De slechte markt voor de kopieer- en printmachines van Océ kostte dit aandeel bijna 2 procent.

De lagere CAC-40-index van de beurs in Parijs (min 1,9 procent) komt volgens persbureau Bloomberg vooral voort uit de neerwaarts bijgestelde groeiprognose voor de Franse economie. Het bureau voor de statistiek Insee gaat ervan uit dat het bbp van Frankrijk over het jaar 2002 niet 1,4 maar 1 procent groeit, de kleinste toename in negen jaar.

De DAX-index van de beurs in Frankfurt stond tegen het middaguur op een verlies van ruim 1,6 procent. In Londen stond de FTSE-index tegen het middaguur op min 1 procent.

De aandelenhandel op de beurs van Tokio kende vanmorgen een nogal zenuwachtig verloop. De Nikkei-index eindigde 1 procent hoger op 9.027,5 punten.

De aandelenhandelaren wachtten in spanning op details van een regeringsplan om Japanse banken te dwingen hun oninbare leningen af te schrijven. Daarmee dreigt een koude sanering met grote faillissementen. Ook andere beurzen in Azië stegen. Zo won Seoul 0,4 procent en noteerde Hongkong een plus van 0,7 procent. Alleen de Australische All Ordinaries verloor, de beursgraadmeter aldaar raakte 0,25 procent kwijt.