Belgrado schrikt van oproep Šešelj

President Vojislav Koštunica van Joegoslavië is bang voor `chaos en anarchie', als de kiezers gehoor geven aan de oproep van de ultra-nationalist Vojislav Šešelj om de presidentsverkiezingen te boycotten.

,,Het land kan tot anarchie vervallen'', aldus de Joegoslavische president. Koštunica is een van de twee overgebleven kandidaten in de race om het Servische presidentschap. De andere kandidaat is Miroljub Labus, de hervormingsgezinde vice-premier van Joegoslavië. Ook hij riep het volk gisteren op vooral naar de stembus te gaan.

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen wordt op 13 oktober gehouden. In de eerste ronde sleepte Koštunica 31 procent van de stemmen in de wacht, tegenover 27 procent voor Labus. Derde werd de radicale politicus Šešelj, met een ruime 22 procent van de stemmen. Dat percentage was hoger dan verwacht, mogelijk mede omdat ex-president Miloševic vanuit de gevangenis in Scheveningen zijn aanhang had gevraagd op Šešelj te stemmen. Šešelj meent te zijn `bestolen' van stemmen en heeft bezwaar aangetekend tegen de uitslag, maar dat is afgewezen. Hij dreigt nu naar het Constitutionele Hof te stappen.

De oproep van Šešelj kan verstrekkende gevolgen hebben. Brengt minder dan 50 procent van de kiezers zijn stem uit, dan worden de verkiezingen ongeldig verklaard. Dat gevaar is wel degelijk aanwezig, want in de eerste ronde bracht slechts 55 procent van de kiezers zijn stem uit, een dieptepunt sinds de invoering van het meerpartijensysteem in 1990. Šešelj heeft gezegd te mikken op vervroegde parlementsverkiezingen, waarbij de hervormers zouden worden verdreven.

Bij een onvoldoende opkomst moet Servië over twee maanden nieuwe presidentsverkiezingen organiseren. Waarnemers vrezen in de tussentijd een politiek vacuüm. Bovendien kan Šešelj opnieuw meedoen aan de verkiezingen en zou hij wellicht meer stemmen trekken.

De verwachting is dat Koštunica de tweede ronde wint. Hij zag gisteren één lichtpuntje in Šešeljs oproep tot een boycot: ,,Als ik win, kan niemand zeggen dat ik heb gewonnen door de steun van Šešeljs aanhangers.''