Belgacom zet deur voor KPN open

Het Belgische telecombedrijf Belgacom nodigt KPN uit om weer over een gezamenlijke fusie te gaan praten. ,,Zodra wij een signaal krijgen dat KPN weer bereid is om te praten, staat de deur helemaal open bij ons.''

Dit heeft topman John Goossens van Belgacom gisteren in een gesprek met deze krant verklaard. Vorig jaar mislukten fusiebesprekingen tussen Belgacom en KPN, vooral omdat de Belgen aandrongen op een fusie van `gelijken'.

Een woordvoerster van KPN laat weten de kans op nieuwe gesprekken met de Belgische collega's ,,buitengewoon klein'' te vinden. ,,Je moet nooit iets uitsluiten, maar na de ervaringen van de mislukte fusie vorig jaar gaan we niet snel iets met Belgacom doen.''

Volgens Goossens zou in het licht van de ontwikkelingen op de Europese telecommarkt, waar giganten als Deutsche Telekom en France Telecom onder grote schulden gebukt gaan, een samenwerking in de Benelux ,,zeer logisch zijn''.

Het Belgische telecombedrijf, dat nog voor ruim de helft in overheidshanden is, meende vorig jaar in de onderhandelingen met KPN een sterke positie te hebben, omdat het in tegenstelling tot KPN nauwelijks schulden heeft. Qua omzet is KPN groter dan Belgacom. De Belgen wilden op voet van gelijkheid een fusie aangaan. Naar verluidt heeft deze houding – op het moment dat KPN financieel zeer krap zat – bij de Nederlanders kwaad bloed gezet.

Maar voor Goossens, die ook tijdens de fusiebesprekingen aan het roer van Belgacom stond, is een eventuele fusie van Belgacom en KPN geen gesloten boek. ,,Voor ons is het nooit een gepasseerd station gebleven'', aldus Goossens. ,,Maar ik herhaal dat `it takes two to tango'.'' De Belg zegt niet te weten wat de toekomstplannen bij KPN zijn, ook niet met betrekking tot de sanering van de aanzienlijke schuldenlast.

Goossens zei gisteren dat Belgacom aan het eind van dit jaar 1,2 miljard euro in kas zal hebben. Bovendien kan het bedrijf volgens hem zo'n 5 miljard euro lenen zonder dat het oordeel over de kredietwaardigheid (de zogeheten credit-rating) in gevaar komt. Belgacom zoekt volgens hem groei in samenwerking en acquisities.

In de eerste zes maanden van dit jaar boekte Belgacom een omzet van 2,58 miljard euro, een daling met 2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst was 559 miljoen euro, tegen 452 miljoen euro in de eerste helft van 2001.

    • Hans Buddingh'