Arrestatie Nederlandse Chinees in Hollanddorp

De Nederlandse Chinees Yang Bin is vandaag in zijn Hollanddorp in de Noord-Chinese stad Shenyang door de Chinese autoriteiten opgepakt voor ondervraging. Hij wordt onder meer beschuldigd van belastingontduiking. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Het bericht is bevestigd door het semi-officiële persbureau China News Service en een woordvoerder van Yang Bin. Yang Bin, die onlangs in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang werd benoemd tot gouverneur van een nieuwe, op kapitalistische leest geschoeide Speciale Economische Regio (SAR), zegt behalve over de Nederlandse ook over de Noord-Koreaanse nationaliteit te beschikken. Nederland zal Yang Bin waar mogelijk zeker helpen, aldus een woordvoerster van de Nederlandse ambassade in Peking.

Met de arrestatie lijkt China vooral uiting te geven aan grote ontevredenheid over de benoeming van de omstreden Yang door Noord-Korea. China is een van de trouwste bondgenoten van het sterk geïsoleerde, communistische Noord-Korea en het is voor het eerst dat China Noord-Korea zo openlijk de voet dwars zet. Volgens Yang heeft hij zijn benoeming wel met de autoriteiten van de provincie Liaoning, naar niet met de centrale autoriteiten in Peking besproken. Ooggetuigen verklaarden dat zijn villa in het Hollanddorp al enkele dagen door politieagenten werd bewaakt en dat Yang Bin het Hollanddorp niet meer kon verlaten.

Yang wordt al langer verdacht van financiële malversaties. Hij heeft gisteren tegenover buitenlandse journalisten toegegeven de stad Shenyang zo'n 1,2 miljoen euro aan achterstallige belasting verschuldigd te zijn, maar hij meldde toen ook dat hij had afgesproken die schuld per 12 oktober te voldoen.

Volgens Chinese berichten zou hij deze zomer ook al zijn ondervraagd door de Chinese belastingautoriteiten, maar dat leidde niet tot een openlijke aanklacht. De handel in aandelen van zijn aan de beurs van Hongkong genoteerde onderneming Euro-Asia is sinds een paar dagen gestaakt, nadat de waarde van het aandeel vrijwel geheel was weggesmolten.

Yang ontving gisteren een groep buitenlandse journalisten in zijn kopie van paleis Huis ten Bosch in het Hollanddorp. [Vervolg NOORD-KOREA: pagina 5]

NOORD-KOREA

Gouverneur in de knel, geen reis naar N-Korea

[Vervolg van pagina 1] Hij had de groep uitgenodigd om vandaag samen met hem de Speciale Economische Regio (SAR) in Noord-Korea te bezoeken, maar in de loop van de middag werd duidelijk dat dit plan op verzet van zowel Noord-Koreaanse als Chinese zijde stuitte. Noord-Korea maakte bezwaar omdat er nog geen muur is gebouwd die de SAR afscheidt van de rest van het nog steeds zeer gesloten land.

Chinese agenten in burger vroegen de aanwezige journalisten om het Hollanddorp per direct te verlaten, omdat er voor de persconferentie geen officiële toestemming zou zijn verleend. Enige journalisten werden korte tijd bij de ingang van het pretpark vastgehouden voor ondervraging en alle journalisten moesten het terrein na een maaltijd in restaurant Den Haag uiteindelijk inderdaad verlaten.

Nederland verleende Yang Bin in 1989 politiek asiel, waarna hij in 1994 ook de Nederlandse nationaliteit verwierf. Daarop vertrok hij naar Shenyang, waar hij goede banden onderhield met het voormalige stadsbestuur, dat vorig jaar wegens grootschalige corruptie het veld moest ruimen.

Van dat stadsbestuur kocht hij de grond voor zijn Hollanddorp. Volgens berichten in de Chinese pers betaalde hij veel te weinig voor die grond, omdat hij had gezegd de grond louter voor het Hollanddorp en voor tuinbouw te willen gebruiken.

Voor grond waarop woningen worden gebouwd, moeten Chinese overheden een aanmerkelijk hogere prijs berekenen.

    • Garrie van Pinxteren