Williams sluit megacontract met label EMI

ROTTERDAM, 3 OKT. Popster Robbie Williams heeft een nieuw contract getekend met platenmaatschappij EMI. Het contract is geldig voor zes albums en levert Williams naar verluidt 125 miljoen euro op.

De Britse popzanger was de afgelopen tijd onderwerp van een zogenaamde `bidding war' tussen verschillende platenmaatschappijen, die allemaal naar de gunsten van de uiterst succesvolle Williams dongen. Williams zat al bij EMI. In de Britse pers wordt een bedrag genoemd van 80 miljoen pond (125 miljoen euro), maar volgens een zegsvrouw van EMI is dat bedrag ,,pure speculatie''. Williams zelf verklaarde dat hij nu ,,rijker is dan ik ooit had kunnen dromen''. De duur van het contract is onbepaald, maar zes albums betekent een zeer lange termijn. Sinds Williams in 1996 de `boy band' Take That verliet heeft hij vier cd's gemaakt.

Het contract met Williams, van wie alleen al in Groot-Brittannië zo'n tien miljoen albums verkocht zijn, belooft voor EMI uiterst gunstig uit te pakken. De platenmaatschappij krijgt ook een aandeel in de opbrengst van `merchandising' (de verkoop van T-shirts en dergelijke met Williams' beeltenis), `publishing' (muziekrechten) en concerten. Dat is ongebruikelijk bij dit soort contracten.

Dergelijke megacontracten lopen lang niet altijd goed af. Begin dit jaar kocht EMI het contract met Mariah Carey, goed voor 100 miljoen dollar, af met 28 miljoen dollar omdat de verkoopcijfers van haar cd Glitter tegenvielen. Het contract dat platenmaatschappij Warner in 1996 tekende met de groep R.E.M. leverde sindsdien weliswaar drie nieuwe albums op, maar nauwelijks hits. Na de teleurstellende verkoopcijfers van Michael Jacksons Invincible zou ook diens contract met Sony op de tocht staan.

Van Williams' komende cd Escapology, die op 18 november uit moet komen, wordt verwacht dat het de Britse muziekindustrie een flinke impuls zal geven. Eerder gingen geruchten dat de ster voortaan als Robert Williams door het leven wilde gaan om associaties met zijn verleden in Take That te verminderen en een doorbraak in de Verenigde Staten, waar hij nog geen grootheid is, te vergemakkelijken. Maar waarschijnlijk komt Escapology toch onder de vertrouwde naam uit.

Nadat het nieuws van het contract met Williams bekend werd, steeg de koers van EMI op de Londense beurs. Het bedrijf moest onlangs na een reorganisatie zo'n 1800 banen wereldwijd schrappen. Op de vraag wat Williams met het geld ging doen, zei hij: ,,Ik ga het allemaal tellen.''