WAT DOEN DE KINDEREN

Familiewapen maken

Kinderboekenschrijfster Martine Letterie gaat kinderen vanaf 8 jaar op 9 oktober in de Kinderboekwinkel in Utrecht in de geheimen van de middeleeuwen wijden. Ze vertelt over kastelen en de valkenjacht, wat voor tafelmanieren ridders hadden en wat ze aten (je kan ook echt middeleeuws eten proeven). Kinderen mogen zelf een familiewapen ontwerpen en er is een demonstratie zwaardvechten. Res à €10 (inclusief materiaal) bij de Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10. Inl 030-2322057 of www.kinderboekwinkel.net.

Zeilen

Zeilen op het droge met windkracht 7, kan dat? Nee, natuurlijk kan dat niet, maar op woensdag 9 oktober van 14-15u geeft Michelle Blaauw, schrijfster van Het zeilboek voor kinderen wel handige zeiltips bij Helden & Boeven Kinderboeken, Nieuwmarkt 11, Amsterdam. De toegang is €3,50 (voor kinderen van 7 t/m 10 jaar). Omdat het vrijdag 4 oktober dierendag is komt schrijver en illustrator Sieb Posthuma van 15u30-16u30 ook naar de Nieuwmarkt om uit zijn bekroonde prentenboek Rintje voor te lezen. Rintje gaat over Rintje, een hond die even helemaal niets meer ruikt. Er wordt ook een echte geurtest gehouden, degene met de best neus krijgt een gesigneerde Rintje. Voor kinderen van 3 t/m 7 jaar. Toegang ook €3,50.

Helden & Boeven Kinderboeken, Nieuwmarkt 11, Amsterdam.

Varen op de Maas

De Rotterdamse schrijfster Hanna Kraan (De boze Heks) en ook het illustratorenechtpaar Ingrid en Dieter Schubert (o.a. van Woeste Willem, een zeerover mét watervrees) varen woensdagmiddag 9 oktober mee op de Abel Tasman, de grootste rondvaartboot van Spido Rotterdam samen met nog 6 kinderboekenauters en -illustratoren op de Boten-boekenmidddag op de Maas. Wil je mee, monster dan voor €3 aan bij kinderboekwinkel De Kleine Kapitein, Meent 77 in Rotterdam.

Er kunnen zo'n 350 kinderen en (groot)ouders mee. Bij het aanmelden krijg je een monsterboekje cadeau met kortingsbonnen, een kleurplaat en andere leuke verrassingen. Tijdens de bootreis van 14-16u is er een doorlopend programma met optredens van de auteurs en illustratoren (Lida Dijkstra (Wachten op Apollo), Leendert Jan Vis (Voor jou), Sandra Klaassen (Zeemeerminnen, zeeschuimers en schuimkoppen) Charlotte Dematons en Anke Kranendonk. Hun boeken zijn ook op de boot te koop en als je het vriendelijk vraagt willen ze hun boeken natuurlijk ook best signeren.

Ook in Rotterdam, maar dan bij boekwinkel Donner, Lijnbaan 150 brengt het Droomtheater zaterdag 5 oktober om 14u oude Griekse zeehelden weer tot leven in een doe-programma met verhalen, toneel en video. Zondag 6 oktober kan je samen met Maria Rademaker een schateilandspel knutselen. Op een zeeblauw spelbord wordt een route uitgestippeld met eilanden, bergen en begroeiing. Terwijl je knutselt krijg je van alles over het ruige zeemansleven te horen.

Schrijver Frank Herzen leest 9 oktober om 14u voor uit zijn boek De barre tocht en andere verhalen aan boord van museumschip De Buffel van het Maritiem Museum, Leuvehaven, Rotterdam.

Aanmelden bij de receptie van het Maritiem Museum, Leuvehaven, Rotterdam of 010-4029264, Entree €3,50 kind €2.

Kombuis bezoeken

Zin om zelf een scheepsgerecht te maken? Stoere zeebonken, scheepsmaatjes en stuurlui zijn welkom in de kombuis van het theaterschip op de Delftse Boekenbende, zondag 5 oktober.

De koks en koksmaatjes van kinderkafé Piggelmee zijn er om je te helpen. De 4 Tuoze Matroze nemen je mee met hun zeemansliederen op een vreemde wereldreis met stormen, haaien, zeemeerminnen en moederliefde in Theater de Veste, Vesteplein 1 van 11-12u15 (3-7 jaar) en van 13-14u15 (7-12 jaar) Verder Doe's effe mee! De band krijgt kinderen, ook in Theater de Veste om 14u30 (4-12 jaar). Meezingen en meestampen mag en als je mailt naar www.debandkrijgtkinderen.nl kan je je favoriete nummer opgeven.

Verder laat je schminken of tatoeëren op het toetakeldek (van 11-16u30), Boekenbal (vanaf 15u30), poppentheater om 11u en 13u, allemaal in theater de Veste. In de Vrije Akademie, Westvest 9 zijn er workshops, in het Macustheater voorstellingen en in de Centrale Bibliotheek, Kruisstraat 71 tussen 11 en 13u30 een schrijversmarkt en lezingen.

Inl www.delftseboekenbende.nl

Afdruk makenIn de maand oktober is het Kindermaand in Haarlem en dat betekent dat er voor kinderen van 6 t/m 12 jaar veel te beleven valt. Zo kan je in het Teylersmuseum op 9, 16, 23 en 30 oktober je handen laten wapperen. Op woensdagmiddag tussen 14 en 16u wordt er in het educatief paviljoen eerst uitgelegd wat het verschil is tussen een ets, linoleumdruk en houtsnede. Daarna ga je zelf aan de slag en maak je als het goed is een mooie afdruk. Voor kinderen van 7 t/m 12 jaar res à €5,56 023-5319010. Adres Teylers Museum, Spaarne 16.

In het museum is ook nog tot 27 oktober de expositie De hond en zijn baas te zien. Hier kan je ook een speurtocht langs al die honden maken. Van di t/m za 10-17u en zo van 12-17u. Kosten €1 voor kinderen van 6 t/m 12 (exclusief de toegang).

Inl over alle andere activiteiten 023-5113750 en de programmafolder is gratis af te halen bij de VVV en bibliotheken in Haarlem en omgeving.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.