Waarschuwingen doen beurs dalen

Nadat de Amsterdamse beurs gisteren weer even opleefde, stonden alle grote Europese beurzen vanochtend opnieuw op verlies. Dat was het gevolg van de slechte resultaten die beurzen in New York gisteren behaalden.

De Amsterdamse graadmeter AEX stond tegen het middaguur met 0,9 procent lager op 314 punten. Vooral technologiefondsen verloren sterk als gevolg van uitlatingen die Amerikaanse bestuurders van branchegenoten gisteren deden. Zo maakte de fabrikant van halfgeleiders Advanced Micro Devices (AMD) bekend dat hij over het derde kwartaal een ,,aanzienlijk verlies'' zou lijden. Verder uitte de bestuursvoorzitter van Oracle zijn zorgen over de volgens hem trage groei van zowel de Amerikaanse economie als de technologiesector in het algemeen. De waarschuwingen zorgden ervoor dat de chipgerelateerde fondsen in Amsterdam forse tikken kregen. ASML verloor ruim 3 procent en Philips 3,5 procent.

Ook Fortis verloor vroeg in de ochtend flink, maar trok later weer bij. De bankverzekeraar heeft te lijden van de koersdalingen op de beurs. Fortis maakte gisteren nabeurs bekend een strop te lijden van 2,1 miljard euro door waardevermindering van de aandelenportefeuille. Ook ING noteerde een verlies. Getronics, Gucci en Akzo Nobel wonnen wel.

De andere Europese beurzen boekten ook verliezen. In Parijs ging de CAC-40-index met ruim 1,5 procent onderuit. Hier waren verzekeraar Axa en telecomconcern Alcatel de sterkste dalers met verliezen van ruim 4 procent. Het enthousiasme van Franse beleggers over de nieuwe bestuursvoorzitter van France Telecom, Thierry Breton, was vanochtend alweer weggeëbd. Gisteren won het Franse telecomfonds nog tien procent, maar vanochtend verloor het aandeel 4 procent.

In Londen leed de FTSE-index een verlies van ruim 1 procent. BP verloor 1,5 procent na zijn tweede waarschuwing binnen een maand dat de groei van de olieproductie zal tegenvallen.

Op de beurs in Frankfurt daalde de DAX-index, na een technische storing aan het begin van de ochtend, 2,7 procent. De winstwaarschuwing van AMD deed vooral branchegenoot Infineon geen goed. De Duitse chipmaker stond op een verlies van 7,5 procent. Deutsche Bank leed onder de lagere waardering van zakenbank Goldman Sachs.