Voorkeur Theater

De grote drie

Het ligt voor de hand in Rutger de Bekker, Diederik Ebbinge en Remko Vrijdag zelf die grote drie uit de titel van hun derde theaterprogramma te zien; zelfkennis en -spot zijn hen immers niet vreemd. Vroeger had je Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld en nu zijn daar de Vliegende Panters – zoiets. Maar in de voorstelling is ook sprake van het drietal Geloof, Hoop en Liefde en dat moet deze keer welhaast hun thema zijn.

Zwaar hoeft er echter niet aan te worden getild.

Met hun vakmanschap en flair blinken de Panters weer uit in een razendsnelle aaneenschakeling van typeringen.

Zoals een wezenloze discussie tussen drie botte mannen over de herkomst van het assortiment uit de snackbar, een dom Lagerhuis-debat over alles wat er mis is in dit land, een instructiebijeenkomst voor een nieuwe vredesmissie van Dutchbat, een scabreuze madrigaal, een vrouwengesprek, een oude Griek door Vlaamse acteurs gespeeld en een verbluffend authentieke stand-up comedian uit Amerika.

Soms komt er een iets te dun wegwerpideetje voorbij, maar tussen zo veel lachwekkende nummers zijn die losse flodders na afloop snel vergeten.

,,Dat dendert maar door,'' laten ze hun drie bodyguards (want je weet tegenwoordig maar nooit) over de Vliegende Panters opmerken, en dat klopt.

3 okt Rabotheater Hengelo, 4 okt Twentse Schouwburg Enschede, 8 t/m 12 okt Oude Luxor Rotterdam, 15, 16 okt De Blauwe Kei Veghel, 17 okt De Hanzehof Zutphen.

Erik

Met de hulp van slechts een parachutescherm herschept acteur Peter Drost in zijn eentje Erik of Het Klein Insektenboek van Godfried Bomans. In zijn vertelvoorstelling speelt Drost Erik en alle insekten die de jongen op zijn tocht door de Wollewei treft. Tot groot genoegen van zijn jonge publiek heeft Drost de wreedheid behouden die het oorspronkelijke verhaal ook bevat. Vanaf 8 jaar. Inl. 020-465 2147 of www.beumerendrost.nl

4 okt Drachten De Lawei, 6 okt Gouda Goudse Schouwburg, 9 okt Dordrecht Kunstmin, 11 okt Leidse Schouwburg.

De Luitenant

In De Luitenant van Inishmore van Ierse schrijver Martin McDonagh keert een IRA-strijder terug naar zijn geboorte-eiland om de dood van zijn kat te wreken. In de genadeloze regie van Koos Terpstra, bij het Noords Nederlands Toneel te Groningen, is deze grand guignol niet iets voor tere zielen. Stilering is uit den boze. Eerder zoekt Terpstra groteske effecten, waardoor rondspattende lichaamsdelen geen mededogen wekken, maar als slapstick werken.

3-6 okt Machinefabriek, Bloemstraat, Groningen. Inl 050-3113388 of www.nnt.nl.

En verder

The Sound of Music (musical) t/m 13 okt Carré Amsterdam; Nummers (Het Volksoperahuis) 10 okt Apeldoorn, De Gigant; Ubu (Rieks Swarte) 4-5 okt Den Haag, Theater a/h Spui, 9-10 okt Leiden; Beneden de rivieren (Het Toneel Speelt) 4 okt Baarn, De Speeldoos, 5 okt IJsselstein, Fulco Theater, 9 okt Rijswijk, Rijswijkse Schouwburg, 10 okt Drachten, De Lawei; Dik Trom (Jeugdtoneelgroep Wederzijds) 6 okt Rotterdamse Schouwburg, 9 okt Groningen, Het Kruithuis; Blok&Steel; met Alexander Balanescu (dansperformance) 8, 9 okt theater Bellevue, Amsterdam.