Voorkeur Muziek

Jonathan Gilad

De 21-jarige Frans-Israelische pianist Jonathan Gilad opent dit seizoen de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw.

Hij won prijzen op concoursen, verving in Chicago met succes Maurizio Pollini, trad op met tal van orkesten en gaf recitals in vele steden. In Amsterdam speelt Gilad de sonates nrs 5, 19 en 17 van Beethoven, vier impromptu's van Chopin en de Sonate nr 2 van Prokofjev.

Concertgebouw Amsterdam 6 okt 20u15. Res 020-6718345.

Wally Tax

Terwijl het Engelse groepje met de aanmatigende naam The Music enkele tientallen meters verderop in de kleine zaal van De Melkweg ronkt van imitatiedrang, weten liefhebbers dat je de ware popmuziek moet halen bij de bron. Wally Tax (54) mag zijn pioniersfunctie als voorman van de baanbrekende sixties-beatgroep The Outsiders hebben verruild voor de ingetogen muziek van zijn solo-album The Entertainer; op zijn barkruk weet hij als geen ander hoe je de tristesse van een leven vol ongemakken in verheffende muziek en sardonische humor kunt vangen.

5 okt Melkweg Max, Amsterdam.