Voorkeur Bioscopen

Ja Zuster, Nee Zuster

In zijn tweede bioscoopfilm levert regisseur Pieter Kramer het triomfantelijke bewijs dat het hier wel degelijk kán: een echte grootscheepse Nederlandse filmmusical, met een pastiche van Singin' in the Rain. Kramer en scenarist Frank Houtappels, die ook samen de toneelbewerking van Ja zuster nee zuster voor het RO-theater (1999) schreven, hebben een even vilein als betoverend stramien bedacht voor de `production numbers' de grote muzikale spektakelscènes - in de Primulastraat. Briljant reflecteert de film bijvoorbeeld zowel de Nederlandse samenleving van 1967 als die van 2002. Boze buurman Boordevol (de elastieken gifkikker Paul R. Kooij) is niet alleen een zuurpruim, maar ook een calculerende burger. Bovendien blijkt Boordevol een homo in de kast te zijn, die door een pilletje van de ingenieur uit Klivia's rusthuis de liefde ontdekt, voor kapper Wouter aan de overkant (Paul de Leeuw, met getoupeerde kuif).

Ja zuster, nee zuster. Regie: Pieter Kramer. Met: Loes Luca, Paul R. Kooij, Tjitske Reidinga, Waldemar Torenstra, Paul de Leeuw. In 99 bioscopen.

Il mio viaggio in Italia

Bevlogen, vier uur durende documentaire van de Amerikaanse regisseur Martin Scorsese over de hoogtijdagen van het Italiaanse neorealisme (1945-1952). Scorsese geeft inzichtelijke analyses van de stilistische en thematische preoccupaties van regisseurs als Rossellini, De Sica, Visconti, Fellini en Antonioni. In het Filmmuseum en het Haags Filmhuis zijn ook een aantal films te zien .

Martin Scorsese's reis door de Italiaanse filmgeschiedenis. T/m 30 okt. Filmmuseum, Amsterdam. 't Hoogt, Utrecht (3 okt.); Filmhuis Arnhem (6 okt); Lux, Nijmegen (15 okt).

Het stenen vlot

Het stenen vlot is een ontroerende onnederlandse Nederlandse film. De film, geregisseerd door George Sluizer, die eerder Het gouden ei maakte, is een magisch-realistische fabel, gebaseerd op een boek van de Portugese Nobelprijswinnaar José Saramago, met louter Spaanse en Portugese acteurs. Het stenen vlot is een van de beste Nederlandse films van het jaar.

Regie: George Sluizer. Met: Federico Luppi, Iciar Bollain, Gabino Diego. Amsterdam: Pathé Tuschinski, Het Ketelhuis. Den Haag: Metropole. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: Springhaver.

En verder

Zus & Zo Amersfoort: De Lieve Vrouw. Bergen op Zoom: Cinemactueel. Roosendaal: City; Femme Fatale Amsterdam: Pathé de Munt. Nijmegen: Lux; Heaven in meer dan 17 theaters; K-19: The Widowmaker in meer dan 15 theaters; L' Auberge Espagnole in meer dan 12 theaters; Minoes Amersfoort: De Lieve Vrouw. Amsterdam: Het Ketelhuis. Dordrecht: Filmhuis Cinode. Enschede: Alhambra; Possession Amsterdam: Pathé Tuschinski. Den Haag: Metropole. Enschede: Alhambra. Rotterdam: Cinerama, Pathé De Kuip. Utrecht: City Theater/Movies.