Voorkeur Beeldende Kunst

Michael Tedja

Het werk van Michael Tedja is krachtig, broeierig en zit vol over elkaar buitelende betekenissen. In zijn collages van verknipte tekeningen, verf en vakantiekiekjes probeert hij de hele wereld te vangen en met stukjes tekst, pijlen en grafieken aan elkaar te verbinden. En dit alles is in het doek verankerd met zware kleuren. De brutale, zwarte vlakken zuigen de kijker het platte vlak binnen en laten hem rondzwemmen in een aquarium dat tot de rand toe gevuld zit met citaten van Public Enemy, het gedachtegoed van Spike Lee en de theorieën van Martin Kippenberger. Het leggen van de connecties noemt Tedja zelf `een intelligent soort ijlen'. De connecties zelf zijn altijd alleen maar momentopnamen die iedere keer opnieuw vragen om recycling.

Het Museum Jan Cunen te Oss presenteert onder de titel Het Holarium een verzameling recent werk van Michael Tedja.

Te zien zijn grote tekeningen met rafelige randen, meditatief vlechtwerk en natuurlijk een grote collectie collages. Ter gelegenheid van de tentoonstelling werd een gelijknamig boek gepubliceerd. Geheel in lijn met Tedja's genre-overstijgende stijl is het een kunstenaarsroman, catalogus, schetsboek en foto-album ineen.

Michael Tedja: Het Holarium t/m 20 okt in Museum Jan Cunen, Molenstraat 65, Oss. Di t/m zo 12u30-16u30. Tedja exposeert tevens t/m 25 okt in Stadhuishal Hengelo.

Rembrandt in München

Zo'n 90 tekeningen en prenten uit de collectie Staatliche Graphische Sammlungen in München zijn in het Rembrandthuis te zien. De tekeningen die tegenwoordig worden beschouwd als eigenhandige Rembrandts stelen bijna zonder uitzondering de show, zoals een pentekening van een bedlegerige vrouw die de bezoeker peinzend aankijkt. Aardig is het ook te zien hoe Rembrandt tekeningen van leerlingen in zijn atelier corrigeerd.

Rembrandt in München t/m 17 nov in Museum het Rembrandthuis, Jodenbreestraat 4, Amsterdam. Inl 020-5200400 of www.rembrandthuis.nl

Duane Hanson

De Kunsthal in Rotterdam viert zijn tienjarig bestaan onder meer met een beeldententoonstelling van de Amerikaanse Pop Art-kunstenaar Duane Hanson (1925-1996).

De bijna dertig hyperrealistische beelden, die al enige tijd door Europa reizen, lijken op replica's van echte mensen. Niet dat Hanson daarmee het leven wilde dupliceren, hij wilde `menselijke waarden weergeven', zoals hijzelf zei.

Duane Hanson Pop Art Sculpture t/m 24 nov in de Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

Becher

De Bechers fotograferen sinds 1959 anonieme industriële gebouwen, zowel in Europa als Amerika. Ze zoeken daarbij vooral naar industriële `wezen': de watertorens, vuurtorens, fabriekshallen die iedereen kent, maar waarvan niemand weet wie de architect is. De Bechers fotografeerden ze als `typologieën', heel formeel, in zwart-wit en telkens vanuit hetzelfde standpunt.

Bernd & Hilla Becher Gevelmuren, foto's vanaf 1970 t/m 24 nov in Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam. Di t/m zo 11-17u en t/m 31 dec in het Stedelijk Museum, P. Pottterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u

En verder

Spaanse bloemenpracht uit de 17de eeuw t/m 14 okt in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem. Di tot en met za 11-17u, zo 12-17u; Circus Cerny t/m 3 nov op 9 locaties in Rotterdam (o.a. in MAMA, TENT., Museum Boijmans Van Beuningen en het NAI); Noorderlicht, Mundos Creados t/m 24 nov in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Di t/m zo 11-17u; Kara Walker t/m 27 okt in Museum voor Moderne Kunst, Arnhem. Utrechtseweg 87. Di-vrij 10-17u, za-zo 11-17u; Franse favorieten t/m 29 sept in Museum Mesdag, Laan van Meerdervoort 71, Den Haag. Di t/m zo 12-17u.