Russische olie voor reserves van Amerika

Rusland gaat olie leveren aan de strategische oliereserve van de Verenigde Staten. Dit werd gisteren bekend tijdens een conferentie in Houston, waar de voormalige vijanden spraken over energie.

De overeenkomst sluit aan bij de wens van de regering Bush om minder afhankelijk te worden van de olietoevoer uit het Midden-Oosten. De eerste levering van 300.000 vaten ruwe olie zal volgende week in de VS arriveren.

De levering is vooral symbolisch. De 300.000 vaten zullen een druppel vormen in de strategische reserve die momenteel uit 585 miljoen vaten bestaat, voldoende om zestig dagen de import van olie op te vangen. Het is echter wel een nieuwe stap in de dialoog over energie die presidenten Bush en Poetin willen ontwikkelen tussen beide landen.

De levering past ook in het doel van de regering Bush om de strategische reserve de komende drie jaar op te voeren naar de maximumcapaciteit van 700 miljoen vaten. Een grotere reserve moet de VS helpen in tijden van hoge olieprijzen of als er plots een tekort ontstaat. De reserve bestaat sinds midden jaren zeventig en werd opgericht in reactie op de olieboycot van de Arabische producenten.

De olieprijs is de laatste maanden al sterk opgelopen. Van minder dan 20 dollar begin 2002 tot rond de 30 dollar nu. De prijs zou wel eens naar 40 dollar kunnen stijgen als er een aanval komt op Irak. Ook de toevoer uit het Midden-Oosten zou dan in gevaar kunnen komen. De Amerikanen, de grootste olieverbruikers ter wereld, importeren een groot deel van hun olie uit deze regio, bijvoorbeeld uit Saoedi-Arabië, het machtigste lid van de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en buurland van Irak.

De VS zou graag minder afhankelijk worden van OPEC, maar voorlopig zal het kartel de voornaamste leverancier blijven. De Russische olieproductie stijgt wel sterk, maar het land heeft een probleem om de olie naar de verbruikers te brengen. Het grootste gedeelte van de Russische export gaat naar Europa. De totale export staat momenteel op 4,7 miljoen vaten, zo'n 20 procent van de dagelijkse Amerikaanse consumptie. De Russen zijn na Saoedi-Arabië de grootste producenten ter wereld en hebben grote reserves, maar er zijn investeringen nodig van miljarden dollars om de deze uit de grond te krijgen en te transporteren. Het land heeft bijvoorbeeld geen haven die diep genoeg is voor grote olietankers. De Russische minister voor Energie, Joesoefov, zei gisteren dat er wellicht zo'n haven zal worden aangelegd bij Moermansk. ,Dit zou ons toegang geven tot het westen van de VS'', aldus de minister. Een beslissing over de aanbouw wordt echter pas over twee tot drie jaar genomen. Voor de bouw ervan is 2,5 miljard dollar nodig.

Rusland zal waarschijnlijk ook een strategische oliereserve opzettten, zo zei Joesoefov. De reserve zou echter niet voor de Russen zelf zijn, maar moet de VS meer lucht geven als er ineens een tekort aan olie zou ontstaan, aldus minister Joesoefov.