PSV geeft blijk van onmacht

Zo groot is het kwaliteitsverschil tussen PSV en de Europese voetbaltop dat de excuses met de week ongeloofwaardiger klinken. Volgens trainer Hiddink profiteerden de Engelse kampioen Arsenal (0-4) en de Duitse kampioen Borussia Dortmund (1-3) van onprofessioneel uitverdedigen. In beide thuisduels leidde slordig balverlies tot de eerste tegentreffer. De coach sprak over gebrek aan ervaring, hoewel de meeste spelers al aardig gewend zijn aan het missen van kansen in de Champions League. Voor de zesde keer op rij zal PSV zich niet plaatsen voor de tweede ronde van het belangrijkste bekertoernooi.

De koploper in de eredivisie komt niet zozeer routine tekort; wel technisch vermogen, tactisch inzicht en de bereidheid om te `sterven' op de grasmat. Veel hoop op een opleving is er niet. Door het gemis aan extra inkomsten PSV loopt door de dreigende uitschakeling circa elf miljoen euro mis is er weinig geld voor versterking. Het huidige elftal mist zo veel charisma, dat de ongeduldige Hiddink nog jaren nodig heeft de ploeg naar zijn hand te zetten. Spelers verkopen is geen sinecure ten tijde van economische tegenspoed.

Alleen aanvoerder Van Bommel onderscheidde zich gisteravond in positieve zin, hoewel zijn serie overtredingen ook negatief kan worden uitgelegd. Hij kreeg een gele kaart van de Italiaanse arbiter Collina, maar speelde naar eigen zeggen niet op de man. Van Bommel had zich in de eerste helft kapot geërgerd aan de instelling van zijn ploeggenoten, die zich lusteloos over het veld bewogen en bij elk duel hun benen introkken.

Van Bommel was de enige PSV'er die zich kon meten met zijn tegenstanders, van wie het Tsjechische wonderkind Rosicky uitgroeide tot de held van de avond. De 21-jarige middenvelder van Dortmund is het prototype van een moderne spelverdeler: snel, tweebenig, balvaardig en veel spelinzicht. Zoals hij de Deense back B⊘gelund halverwege de eerste helft in de luren legde en de bal in de voeten van zijn landgenoot Koller speelde, getuigde van vakmanschap.

Vergeleken met de dartele Rosicky is de houterige Van Bommel een beperkte speler. Hij compenseert zijn gebrek aan souplesse met een scherp oog voor de vrijstaande ploeggenoot en een vechtlust die te weinig navolging krijgt. Het is een veeg teken dat de enige vedette de rol van waterdrager speelt. De spijkerharde Van Bommel voelt zich in Nederland ondergewaardeerd. Hij heeft heimwee naar de tijden van Neeskens en Van Hanegem, die in de jaren zeventig werden geroemd om hun gemene spel.

PSV mist ook de sluwheid die de Europese (sub)topclubs kenmerkt. Van Bommel refereerde aan de serie vrije trappen die Feyenoord dinsdag tegen Dinamo Kiev versierde. De opzichtige duikelingen in de Kuip getuigden volgens hem van professioneel gedrag. Zoals een voetballer ook in de weg moet lopen bij een vrije trap van de tegenstander en de bal desnoods in de tribune moet rammen. De arme B⊘gelund koos tegen Dortmund voor een nette oplossing en werd de schlemiel van de avond. Vorige week maakte de Zwitser Vogel een vrijwel identieke blunder tegen Arsenal.

Vogel en B⊘gelund zijn de ideale schoonzonen op het veld. Ze passen in het aankoopbeleid van PSV. Het clubbestuur heeft een voorkeur voor kleurloze spelers uit de provincie. De spaarzame straatvechters van PSV, zoals de afgedankte Van der Doelen en zijn plaatsvervanger Van der Schaaf, missen dermate veel techniek dat hun agressie lachwekkend aandoet. Van der Schaaf raakte tegen Dortmund bijna geen bal goed, maar hij scoorde halverwege de tweede helft met een fraai afstandsschot dat de tweede tegentreffer van Rosicky (na een solo vanaf eigen speelhelft!) binnen een paar minuten ongedaan maakte.

Van der Schaaf is voorbestemd de rol van zijn voorbeeld Van Bommel over te nemen, mocht zich voor hem een rijke club melden. De 25-jarige international zou liever vandaag dan morgen uit Eindhoven vertrekken. Hij heeft de pech dat de buitenlandse clubs niet meer voor hem in de rij staan. En dat is maar goed ook, want hij lijkt onvervangbaar bij PSV.

Van Bommel een slecht verliezer en daarom een geboren winnaar uitte gisteravond openlijk kritiek op het gebrek aan inzet bij zijn medespelers. Net als zijn trainer trouwens. Hiddink preekte meer passie tijdens zijn donderspeech in de rustpauze. In de tweede helft probeerde PSV het kwaliteitsverschil met Dortmund te camoufleren. Het publiek scandeerde de leuze `Bloed, zweet en tranen' en werd op zijn wenken bediend. Rommedahl en invaller Vennegoor of Hesselink waren in de slotfase dichtbij de gelijkmaker, waarmee PSV gezien de stand in groep A overigens weinig was opgeschoten.

De inhaalrace van PSV was weer tot mislukken gedoemd. Getructe en gelouterde ploegen als Arsenal en Borussia Dortmund geven een veilige voorsprong niet snel uit handen. De ploeg van trainer Sammer (Europees voetballer van het jaar in 1996) metselde een gele muur rondom het eigen strafschopgebied en gokte op een spaarzame counter. In blessuretijd maakte invaller Amoroso na een handige schijnbeweging het derde doelpunt voor Dortmund, dat minder indrukwekkend speelde dan Arsenal maar nog altijd een paar klassen beter was dan PSV.

PSV

1

Borussia Dortmund

3

Ruststand 0-1. 21. Koller 0-1, 69. Rosicky 0-2, 74. Van der Schaaf 1-2, 89. Amoroso 1-3. Schds: Collina (Ita). Tsch: 26.000. Gele kaarten: Van Bommel en Ooijer (PSV).

    • Jaap Bloembergen