Profvoetbal in Almere mogelijk

Profvoetbal in Almere heeft toch kans van slagen. Dat is de conclusie van de gezamenlijke werkgroep van de gemeente en sportvereniging Omniworld. Volleybal en basketbal op topniveau blijken daarentegen financieel niet haalbaar, en zullen moeten verdwijnen.

De speciale werkgroep is deze zomer in het leven geroepen om te kijken welke drie sporten in Almere toekomst hebben op het hoogste niveau. Een toenemend aantal gemeenteraadsleden van de polderstad had twijfels geuit over de haalbaarheid van betaald voetbal in het bijzonder.

De onderzoekers achten een sluitende begroting voor volleybal en basketbal beide met geschatte aanloopkosten van 4,5 miljoen euro niet realistisch. De begroting voor betaald voetbal in Almere is wel rond te krijgen, concludeert de werkgroep.

De goedkoopste manier voor de gemeente is een profvoetbalclub op een geleidelijke manier te brengen. Hierbij is de kans van slagen het grootst, aldus de onderzoekers. Een snelle introductie kost 2,5 miljoen euro plus de bouw van een nieuw stadion. Voordeel is dan wel dat bestaande initiatieven, zoals de overeenkomst met de voetbalbond KNVB over een proflicentie, kunnen doorgaan.

De werkgroep adviseert de NV Omniworld in zijn huidige vorm op te doeken. De samenwerking tussen alle betrokken clubs en partijen is de afgelopen jaren `volstrekt onvoldoende' uit de verf gekomen en zal ook niet verbeteren, zo luidt de sombere conclusie van de werkgroep.

Het beëindigen van de NV Omniworld kost ongeveer 2,9 miljoen euro. In het project is al ruim twintig miljoen euro gestoken. Het gemeentebestuur gaat de aanbevelingen bestuderen en komt vrvolgens met een standpunt, zo werd gisteren aangekondigd.