Problemen bij Berlijnse opera's

Twee van de drie Berlijnse opera's verkeren in grote problemen. Udo Zimmermann, de intendant van de Deutsche Opera Berlin, vertrekt aan het eind van dit seizoen. Wegens een tekort van 100.000 euro is hij gevraagd op te stappen door de Berlijnse stadsregering, een coalitie van SPD en PDS, de voormalige communisten. Zimmermann, die voortdurend conflicten heeft met chef-dirigent Christian Thielemann, wijt zijn ontslag aan het verlangen van het Berlijnse stadsbestuur naar een ander artistiek beleid. De Berlijnse Staatsoper, waar Daniel Barenboim chef-dirigent is, heeft 120 miljoen euro nodig voor renovaties, die een eind moeten maken aan gevaarlijke situaties voor artiesten en publiek. Tijdens een voorstelling van Mozarts Don Giovanni stortte een hydraulische toneellift in elkaar.