Politie rolt smokkellijn hoeren op

Italiaanse carabinieri hebben in de nacht van dinsdag op woensdag tachtig personen aangehouden die deel uitmaken van een internationaal mensensmokkelnetwerk dat Oost-Europese prostituees leverde voor de ,,hogere segmenten van de markt''.

Onder de gearresteerden bevinden zich ondernemers, advocaten en een hoogleraar die ook de zoon is van een Italiaanse senator-voor-het-leven. In de operatie Girasole (zonnebloem) is beslag gelegd op vier hotels, dertien appartementen, negen nachtclubs, 27 rekeningen en vele auto's.

De organisatie was actief in vijf landen: Italië, Oostenrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne. Het netwerk zou honderden vrouwen naar Italië hebben gelokt met de smoes dat ze er goede banen als schoonmaaksters zouden krijgen. Eenmaal in Italië werden ze onder dwang voorbereid op de prostitutie en verdeeld over diverse nachtclubs in het land.

De politie kwam de organisatie op het spoor nadat een 22-jarige Poolse vrouw dood werd aangetroffen aan de rand van de stad Perugia. Nader onderzoek wees uit dat ze het slachtoffer was van een gewelddadig netwerk dat prostituees leverde voor de luxueuzere nachtclubs waarin ze belangrijke zakenlieden gezelschap moesten houden. De lastigste en minst mooie vrouwen werden tegen `kostprijs' overgedaan aan Albanezen die hen dwongen tot straatprostitutie.

De jonge vrouwen uit Rusland, Oekraïne en Polen kwamen in groepen met een bus van Kiev via Polen, Duitsland en Oostenrijk naar Italië. Ze reisden op toeristenvisa. In Rome werden ze voorzien van valse documenten waarvoor ze 1.000 euro moesten betalen. Drie Oost-Europese vrouwen leidden in Rome de verdeling van de binnengekomen vrouwen over Italië.

De betrokken advocaten en de hoogleraar zouden hun huizen beschikbaar hebben gesteld voor seksfeesten. De hoogleraar schreef de prostituees, die geen Italiaans spraken, in als student economie om ze zo aan verblijfsvergunningen voor studiedoeleinden te helpen.

Een politiewoordvoerder verklaarde dat het nog een raadsel is hoe deze hoogleraar economie in contact is gekomen met de Oost-Europese maffia en verzeild is geraakt in de mensensmokkel.