Persson overleeft motie van wantrouwen

De Zweedse premier Göran Persson heeft gisteren een motie van wantrouwen overleefd. De motie werd maandag ingediend door de conservatieven, nadat Persson er de afgelopen twee weken niet in was geslaagd om een regering te formeren na de parlementsverkiezingen van 15 september.

Persson, die al kon rekenen op de steun van de Linkse Partij, kwam één zetel te kort om zijn sociaal-democraten aan een parlementaire meerderheid te helpen. Die steun moest komen van de Groenen. Die weigerden aanvankelijk omdat ze wilden deelnemen aan de regering. Door op het laatste moment enkele concessies te doen, hebben de Groenen zich van stemming onthouden. Ze blijven ontevreden over het systeem van minderheidsregeringen en hebben aangekondigd het onderwerp op een later moment opnieuw op de agenda te zetten.