Oost en west (3) Otak otak

Het derde borrelhapje uit de Oost-Westproeverij was dit heerlijke gerecht uit Singapore. U kunt deze pittige en kruidige viskoekjes desgewenst een dag van tevoren maken en op kamertemperatuur serveren. Dit keer werd er een Franciacorta Brut DOCG uit 1995 in plaats van '98 geschonken en het verschil tussen die twee jaargangen was opmerkelijk. De smaak van de '95 was droger, met een frisse en iets bittere afdronk in vergelijking met de meer fruitige '98. De combinatie met de otak otak is een ervaring die ik graag wil herhalen.

Week de gedroogde chilipepers circa 10 minuten in een kom heet water. Verwijder het zaad en doe de chilipepers in een keukenmachine. Voeg het citroengras, de ui, knoflook, geelwortel, het zout, wat peper, de gemalen koriander en kemirinoten toe en draai alles tot een puree.

Verwijder eventuele graatjes uit de makreelfilets en snijd ze in stukjes. Doe de vis in de keukenmachine met het citroengrasmengsel en draai alles tot een puree. Doe de puree in een kom en schep er de verse koriander of munt en de verse chilipepers door.

Was de bananenbladen onder de hete kraan en dep ze droog. Knip met een schaar de harde nerven langs de randen van de bananenbladen af, zodat ze soepeler zijn. Knip de bladen vervolgens in stukken van 15 centimeter lang en 10 centimeter breed. Schep een opgehoopte eetlepel puree in het midden van een stuk bananenblad en vouw er eerst de zijkanten en dan de twee uiteinden over. Zet het pakje vast met een cocktailprikker. Maak de rest van de pakjes op dezelfde manier en leg ze op een rooster in een bakplaat. Grilleer ze 5 minuten per kant onder een voorverwarmde grill. Serveer warm of op kamertemperatuur als borrelhap of voorafje.

    • Kim Maclean