OM NAAR UIT TE KIJKEN

Beeldende Kunst

Hoorn des overvloeds

Zeven eeuwen eten en drinken in de kunst is het thema van een tentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Schilderijen, tekeningen, prenten, maar ook glas, zilver, aardewerk en historische kookboeken geven een beeld van de cultuurgeschiedenis van eten, drinken en tafelmanieren van de 14de tot de 21ste eeuw. Sommige stillevens tonen een overdaad aan fruit, groenten, brood en drank, andere kunstwerken sporen juist aan tot matigheid. In de catalogus bij de tentoonstelling geeft Anne Scheepmaker, culinair medewerkster van NRC Handelsblad, bij tien kunstwerken een passend recept, zodat de catalogus tevens kookboek is.

Hoorn des overvloeds, Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129, Enschede, di-zo 11-17 u. T/m 12 jan. Inl. 0534-358675.

MUZIEK

Simon RattleKort na zijn aantreden als chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker komt Sir Simon Rattle met zijn orkest naar Amsterdam. Tijdens het concert in de `Wereldberoemde symfonieorkesten' klinkt een typisch Rattle-concert met het Tweede strijkkwartet van Schönberg in een bewerking voor strijkorkest en sopraan (Dawn Upshaw) en de Negende symfonie van Bruckner.

Concertgebouw Amsterdam 9 okt. 20u15. Inl 020-6718345.

POËZIE

Literair Paspoort

De ambassades van onder meer Roemenië, Finland, Venezuela, Nigeria en Portugal zijn aanstaand weekend de locatie voor het internationaal poëziefestival Literair Paspoort. Bijna vijftig dichters uit 24 verschillende landen lezen in Den Haag en Wassenaar voor en gaan in discussie met het publiek. Deelnemers kunnen per dag drie ambassadeurswoningen (met in totaal zes dichters) bezoeken; onder de dichters zijn grote namen als Homero Aridjis (Mexico), Remco Campert (Nederland), Matthew Sweeney (Ierland) en Slavko Mihalíc (Kroatië).

Literair Paspoort. Op 5 en 6 okt. in Den Haag. Inl Stichting Dichter aan huis 070-3465786 of www.dichteraanhuis.nl

POP

Ja Rule

Rapper Jeff Atkins alias Ja Rule werd al vroeg geconfronteerd met de dagelijks realiteit van het gangsterbestaan, toen zijn groep Cash Money Click uiteen viel omdat collegarapper Chris Rock de gevangenis in moest. Ja Rule ging op het solopad en scoorde met zijn debuutalbum Venni, Vetti, Vecci. Met zijn schuurpapieren stem kan hij goed verhullen dat hij uit de nette New-Yorkse wijk Hollis, Queens komt. ,,One foot in het hood and one in the Wood,'' vatte hij zijn bliksemcarrière van gangsterrap naar de glamour van Hollywood samen op het album Pain Is Love, binnenkort gevolgd door zijn vierde cd The Last Temptation.

Op 6 en 7 okt Music Hall, Amsterdam.