MKB Amsterdam: straatverbod overvallers

Het Midden- en Klein Bedrijf (MKB) Amsterdam wil dat winkelovervallers naast hun normale straf in de toekomst ook een straatverbod krijgen opgelegd.

Dat moet voorkomen dat winkeliers kort na een overval opnieuw met de daders worden geconfronteerd. ,,De impact van een overval op een ondernemer, zijn familie en zijn personeel is zwaar genoeg om een straatverbod te rechtvaardigen'', aldus directeur E. van der Sluis van MKB Amsterdam. ,,Steeds meer winkeliers geven een overval niet eens meer aan. Aangifte doen duurt te lang en levert vaak niets op. De dieven zijn soms nog eerder terug in de winkel dan de ondernemers zelf. Volgens Van der Sluis voelen de overvallers zich ,,blijkbaar veilig genoeg om in de winkel terug te komen''.

In 2001 kwamen bij het politiekorps Amsterdam-Amstelland 393 aangiften van overvallen binnen, maar volgens Van der Sluis wordt ,,zo'n dertig, veertig, vijftig procent'' van de gepleegde overvallen niet aangegeven.

,,In het verleden plakten winkeliers nog wel eens een foto van de overvaller op de deur van de winkel, met de vermelding dat die persoon niet meer welkom was. Maar dat werd uit privacy-overwegingen afgestraft.''

Het is nog niet duidelijk hoe het plan moet worden ingevuld. ,,Ik kan me voorstellen dat als iemand een knullige overval pleegt, hij bijvoorbeeld een maand een straatverbod opgelegd krijgt, en langer als bijvoorbeeld de winkelier ernstig gewond raakt.''

Het MKB wil om tafel gaan zitten met politie, justitie en de gemeente om over het plan te spreken. De winkeliers zullen echter ook de hand in eigen boezem moeten steken, meemt Van der Sluis, omdat veel winkels volgens hem nog niet goed genoeg beveiligd zijn tegen winkelovervallen.

Morgen zal MKB Amsterdam het plan voor straatverboden voorleggen aan burgemeester Cohen. Het openbaar ministerie liet weten nog niet te willen reageren op het plan.