Miljardenfout bank

Door een vergissing van een medewerker heeft de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns gisteren op Wall Street een astronomisch grote verkooporder voor aandelen gegeven ter waarde van vier miljard dollar, in plaats van de bedoelde vier miljoen dollar. Het grootste deel van de order kon worden teruggedraaid voordat hij werd uitgeoefend, maar er blijft voor 622 miljoen dollar aan reeds gedane verkopen staan.

Dit heeft Bear Stearns bevestigd. De zakenbank wilde hieraan slechts toevoegen dat de fout geen grote invloed zal hebben op zijn resultaten. Op Wall Street leidde de order, die kort voor sluitingstijd doorkwam, tot een extra daling van de beursindex met een derde procent. Handelaren gingen ervan uit dat Bear Stearns kennelijk van zeer slecht nieuws op de hoogte was, dat de rest van de markt nog niet wist.

Handelsfouten komen vaker voor. In juni verkocht de beurshandelsfirma Knight Trading Group door een programmeerfout een grote hoeveelheid van zijn eigen aandelen, die daardoor in koers halveerden. Vorig jaar maakte ook de zakenbank Lehman Brothers een fout met een veel te grote verkooporder.

In hoeverre Bear Stearns de resterende 622 miljoen dollar aan reeds uitgevoerde verkopen ongedaan kan maken, hangt volgens kenners af van het begrip dat de tegenpartijen voor de situatie kunnen opbrengen. In principe is de bank gehouden aan de overeenkomsten.