LPF-crisis dreigt op kabinet over te slaan

De crisis in de LPF dreigt over te slaan op het kabinet. Maar in de LPF en het kabinet worden pogingen ondernomen om de LPF-bewindslieden buiten het escalerende conflict in deze partij te houden.

Dit melden bronnen rond het kabinet. Premier Balkenende onderstreepte vanmorgen het belang van ,,bestendig bestuur''.

In de LPF spitst het conflict zich toe op een ruzie tussen fractievoorzitter Wijnschenk en interim-partijvoorzitter Maas.

Minister van Economische Zaken Heinsbroek zou aan het einde van de middag een overleg hebben met minister van Volksgezondheid Bomhoff, vice-premier namens de LPF, en andere betrokkenen om op één lijn te komen. Heinsbroek schaarde zich gisteren aan de zijde van Wijnschenk, terwijl Bomhoff kritisch staat tegenover de ontwikkeling in de fractie.

Het conflict in de LPF werd gisteren op scherp gezet door wederzijdse beschuldigingen tussen Wijnschenk en Maas. Namens Maas' interim-bestuur dreigde advocaat Hammerstein in de loop van de dag met ,,disciplinaire maatregelen'' tegen fractieleden die ,,het aanzien van de Tweede Kamer en het aanzien van de LPF'' zouden hebben geschaad met hun publieke optreden. Hammerstein maakte duidelijk dat daarmee onder meer het optreden van Wijnschenk wordt bedoeld. De pas gekozen regiobesturen van de LPF, waarmee het interim-bestuur gisteren vergaderde, willen zaterdag hierover beslissen. Zij hebben het interim-bestuur gevraagd Wijnschenk te schorsen.

Minister Heinsbroek verklaarde gisteravond na overleg in de LPF-burelen in de Tweede Kamer met onder anderen Wijnschenk en fractielid Hoogendijk dat het interim-bestuur met deze dreigingen ,,buiten zijn boekje'' is gegaan. Heinsbroek voert aan dat het interim-bestuur geen verstrekkende maatregelen kan nemen omdat het niet door de leden is gekozen. Staatssecretaris Van Leeuwen (Cultuur) keerde zich vanmorgen tegen Wijnschenk, die volgens hem ,,een tijdje rust'' moet nemen. De positie van Wijnschenk staat ter discussie sinds hij dreigde met ten minste zeven anderen uit de fractie te stappen als fractieleden De Jong en Eberhard mochten blijven. De twee werden daarna weggestemd en hebben inmiddels besloten in de Tweede Kamer verder te gaan als `Groep De Jong'.

Vanuit coalitiekringen is de LPF de afgelopen dagen duidelijk gemaakt dat de ruzie tussen fractietop en partij moet worden ,,ontkoppeld'' van de verhoudingen tussen de LPF-bewindslieden. Heinsbroek heeft gisteren gezegd pas over twee maanden een besluit te nemen of hij bereid is partijleider te worden. In het kabinet wordt ervan uitgegaan dat daarmee de kwestie of Heinsbroek Bomhoff zal verdringen als vice-premier is ,,uitgesteld''. Heinsbroek onderstreepte gisteren dat hij die functie tot dusverre niet heeft ,,geclaimd''.

coalitievrienden: pagina 3

www.nrc.nl: dossier LPF