Järvi vervangt Vonk

Hans Vonk heeft de vier concerten die hij deze week zou leiden bij het Koninklijk Concertgebouworkest moeten afzeggen. Vonk lijdt aan een zeer zeldzame, naamloze aandoening van het centraal zenuwstelsel, die lopen en het omslaan van bladzijden ernstig bemoeilijkt. De aandoening lijkt op het syndroom van Guillain Barré, een ziekte waardoor Vonk eerder in 1988 korte tijd werd uitgeschakeld. Sindsdien, zo zei Vonk eerder in deze krant, heeft hij het gevoel te dirigeren in ,,geleende tijd''. Drie weken geleden leidde Vonk nog wel het Radio Symfonie Orkest, maar toen sloeg een assistent de partituurbladzijden om.

De vier concerten door het Koninklijk Concertgebouworkest worden deze week ongewijzigd overgenomen door de Estse dirigent Neeme Järvi (65), die in de jaren tachtig vrijwel jaarlijks te gast was. Järvi realiseerde een mistig sfeervolle weergave van de `legende voor orkest' Het betoverde meer van Anatoli Ljadov. Het symfonisch zakgedicht klonk als opmaat voor een dynamisch wat vlakke weergave van Diepenbrocks eveneens mysterieuze Hymne an die Nacht, waarin ook de integer en sfeervol zingende Linda Mabbs nèt niet de gewenste, van duisternis dronken betovering trof.

Meer reliëf, kleur en vooral ritmische drive ontlokte Järvi het orkest in Rachmaninovs Tweede symfonie. Al in het eerste deel zorgden de strijkers voor ronkend romantische motieven en zette Järvi zelfs letterlijk schouders onder de vele muzikale sfeerwisselingen. Die omvatten martiale uitbundigheid (Allegro moderato), soepele swing (Allegro molto) en bijna stroperig zoete welluidendheid (Adagio), waarbij Järvi het orkest liet pronken met een warme en soms bijna wellustig gonzende tutti-klank.

Het is vooralsnog onduidelijk of Hans Vonk in december wel het Nederlands Philharmonisch Orkest zal kunnen dirigeren. ,,We wachten de ontwikkelingen in overleg met Hans hoopvol af'', aldus orkestdirecteur Stijn Schoonderwoerd.

Concert: Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Neeme Järvi. Gehoord: 2/10 Concertgebouw Amsterdam. Herh.: 3 , 4/10, aldaar. 5/10 Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht. Radio 4: 10/11, 14 uur.

    • Mischa Spel