Illegale handel in goedkope aids-remmers

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een illegale handel in aids-remmers ontdekt. Het betreft de medicijnen combivir en epivir van het concern GlaxoSmithKline.

Het farmaciebedrijf stelt de medicijnen sinds twee jaar tegen sterk verlaagde prijzen beschikbaar voor Afrikaanse aids-hulpprogramma's. Maar verschillende partijen aids-remmers zijn het afgelopen jaar door het Nederlandse bedrijf Asklepios onderschept en via Afrika teruggesluisd naar Europa, zo blijkt uit onderzoek van de inspectie. Asklepios, gevestigd in Naaldwijk, heeft de medicijnen in onder meer Nederland en Duitsland vervolgens verkocht tegen westerse prijzen. Het bedrijf heeft zo miljoenen euro's opgestreken.

Volgens een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zal het bedrijf worden vervolgd. Voor de import van medicijnen uit landen die niet tot de Europese Unie behoren, is een officiële registratie nodig. Asklepios beschikte daar niet over. ,,We zien dat bedrijf graag verdwijnen'', zegt de woordvoerder. Ook de twee Nederlandse medicijngroothandelaren die aids-remmers van Asklepios hebben opgekocht, worden vervolgd. Om welke handelaren het gaat, wilde de woordvoerder niet zeggen.

De illegale handel heeft sinds vorig jaar juli plaats. In totaal zijn er in Nederland 3.642 doosjes combivir en 2.424 doosjes epivir illegaal geïmporteerd. In Duitsland gaat het om ongeveer 30.000 doosjes. Een doosje kost op de westerse markt circa 400 euro. GlaxoSmithKline verkocht de doosjes aan Afrikaanse aids-hulpprogramma's voor een prijs tussen de 40 en 100 euro. Asklepion verhandelde de doosjes in Nederland voor de oorspronkelijke prijs, 400 euro.

De inspectie laat nu alle nog aanwezige, illegale aids-remmers bij groothandelaren, apothekers en patiënten terughalen. Volgens de woordvoerder is 80 procent van de illegaal geïmporteerde medicijnen al geslikt. Maar patiënten hoeven zich geen zorgen te maken over de kwaliteit van de aids-remmers, die volgens Europese regels zijn geproduceerd en goedgekeurd.

GlaxoSmithKline wil dat Europa de import van medicijnen strenger controleert. De Europese stromen van geneesmiddelen zijn volgens het bedrijf ,,ondoorzichtig en ingewikkeld''.