GALERIESELECTIE

KERAMIEK

Keramiek is meer dan het zondagse servies of de beeldjes bij oma voor het raam. Het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch heeft de afgelopen tien jaar onmiskenbaar bijgedragen aan een herwaardering van keramiek als hedendaagse kunst. Ter ere van dit jubileum worden dertig in Den Bosch gemaakte werken getoond in de Bergkerk in Deventer. De stukken van onder andere Marek Cecula, Barbara Diduk, Hella Jongerius en Geert Lap worden gecombineerd met hedendaags keramiek uit de collectie van de Hannema-de Stuers Fundatie.

Hedendaags keramiek. Bergkerk, Bergkerkplein 1, Deventer. T/m 17 nov, di-zo 11-17u.

PEPE CERDÁ

De tijd is voorbij dat historieschilderkunst taboe was; Pepe Cerdá kan nu dus ook terecht in galeries. In een poging de twintigste eeuw beter te begrijpen heeft de Spaanse schilder zich geworpen op het naschilderen van oude foto's. Aan de hand van 'rijdende forten' brengt hij de geboorte van reclame en propaganda in beeld. Afbeeldingen van republikeinse volksmilities uit de Spaanse burgeroorlog werpen licht op het fenomeen massa's. En stafleden van de Duitse multinational Bayer vervullen de hoofdrol in een serie met de titel `leiders'.

Schilderijen van Pepe Cerdá. Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, Utrecht. T/m 1 nov, wo-za 12-17u.

SCHOKKENDE KLEUREN

Enorme Stetsons, diep uitgesneden prairiejurken, wild woekerende klimop en de symboliek van lelijke tattoeages. De Saloon Babes van Colien Langerwerf voldoen aan het clichébeeld van wildwest-wijven maar zijn behalve bardame ook vampier, filmster of heilige. De schokkende kleuren maken de countryparodie compleet. In de achterste ruimte van de galerie vertoont Raimond Langeveld-Levy zijn `falafelwestern' Dust, die eerder al positief opviel tijdens Cinestud.

Schilderijen van Colien Langerwerf en film van Raimond Langeveld-Levy. Galerie Sign, Winschoterkade 10, Groningen. T/m 19 okt, di wo vr 12-18u, do 14-18u, za 12-17u.

FONS VAN LAAR

Van dichtbij gezien zijn de doeken van Fons van Laar miniatuur-gebergten van verf. De dikke klodders verf liggen over elkaar heen als de kleurige morenen van een pigmentrivier. Maar wie langer en beter kijkt, ziet behalve reliëf ook afbeeldingen. Het zijn bijna abstracte afbeeldingen van tropische marktplaatsen, religieuze baders, feestelijke optochten. Voor inspiratie put Van Laar niet uit een globetrottersbestaan maar neemt hij genoegen met foto's uit reisgidsen en ansichtkaarten. De eigenljike reis maakt hij op het canvas.

Schilderijen van Fons van Laar. Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, Amsterdam. T/m 20 okt, do t/m za 13-18u, eerste zo van de maand 14-17u.

WILLEM VAN GENK & SIEBE WIEMER GLASTRA

Een maniakaal trekje heeft het werk van Willem van Genk zeker. De detaillering is verbijsterend, de manier waarop de schilder zich iedere keer verzet tegen de `onderdrukking van de gewone man' is op het monomane af.

De intensiteit die Van Genk weet over te brengen op papier en boardplaat heeft hem internationale erkenning als outsider opgeleverd. Dat geldt in veel mindere mate voor zijn collega Siebe Wiemer Glastra, die in de jaren zestig kortstondig succes had als paranormaal begaafd tekenaar en schilder maar die in 1973 overleed.

Schilderijen van Willem van Genk & Siebe Wiemer Glastra. Galerie hamer, Leliegracht 38, Amsterdam. T/m 2 nov, di t/m za 13u30-17u30.

EN VERDER

Sculpturen van Gerhard Ribka t/m 26 okt in Braggiotti Gallery, Singel 424, Amsterdam;

porseleinen installaties van Anima Roos t/m 12 okt in Galerie Carla Koch, Prinsengracht 510, Amsterdam;

historische en hedendaagse schilderijen van leden van De Ploeg t/m 10 nov in De Verbeelding, Eiso Jargesstraat 11, Saaksum;

beelden, tekeningen en foto's van Karin Arink t/m 27 okt in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; schilderijen van Leon Adriaans t/m 13 okt in Galerie De Zaal, Koornmarkt 4, Delft;

foto's van Gerco de Ruijter t/m 6 okt in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam.