Frankrijk

Mariinski/ballet

Sint-Petersburg is heel druk bezig met het opknappen van zijn gevels om zijn 300 jarig bestaan in 2003 waardig te vieren. Ook de façade van het Mariinski theater ontsnapt niet aan een opknapbeurt. Sinds 1991 deed deze eerbiedwaardige opera- en ballet instelling afstand van zijn bolsjewistische naam (Kirov) om zijn oorspronkelijke naam terug te krijgen. Ook heeft het huis zijn reputatie herovert dankzij zijn onvermoeibare directeur, de maestro Valery Gergiev die nu op de morele en financiële steun van zijn vriend Vladimir Poutine kan rekenen. Het Mariinski Theater is de eregast van het komende Saison russe in het Théâtre du Châtelet. Voor de opera's (dec, jan en febr), openen de dansers deze herfst de festiviteiten met Soirée Nijinsky-Fokine van 16 t/m 19 okt, Casse-Noisette (Notenkraker) van 22 t/m 26 okt en La Bayadère van 28 t/m 31 okt.

Mariinski théâtre, balletten van 16 t/m 31 okt in het Théâtre du Châtelet te Parijs, inl 0033-140282840.

Nuit Blanche

De Parijse burgemeester Bertrand Delanoël komt weer met een nieuwe idee. Na de heel succesvolle manifestatie Paris Plage deze zomer, stort Parijs zich in de nacht van 5 op 6 oktober in zijn eerste Nuit Blanche (Slapeloze nacht). Een manifestatie die als doel heeft de Parijzenaars vertrouwd te maken met de hedendaagse kunst aan de hand van een tocht langs 20 ongebruikelijke plekken waar gratis en zonder reserveren happenings door hedendaagse kunstenaars plaatsvinden. In het 1ste arrondissement, onder de galerijen van het Palais Royal, tonen mannequins de hele nacht de collectie van de Vietnamese ontwerpster Minh Hanh. In het 7de op de 3de verdieping van de Eiffeltoren onthaalt de `gekke' kunstenares Sophie Calle de bezoekers in haar `kamer'onder de titel s'envoyer en l'air. Ook blijft een aantal musea, bibliotheken en historische monumenten tot laat in de avond of de hele nacht open. Een gratis pendeldienst zorgt voor de verbinding tussen de desbetreffende plekken. Om bij te komen zijn er onderweg bars-etapes ingericht, bijvoorbeeld in de prestigieuze salon van het Hôtel de Ville.

Nuit Blanche, van 19u30-8u in de nacht van 5 op 6 okt. In Parijs. Programma in het stadhuis. Inl 0033-82000575 of www.paris.fr of www.nuitblanche.paris

En verder

Matisse-Picasso t/m 6 jan in het Grand Palais te Parijs 0033-144131747 en 0033144131717; Manet-Velasquez, la manière Espagnole au XIX siècle, t/m 5 jan in het Musée d'Orsay te Parijs 0033-140494814; Jean-Michel Alberola t/m 16 okt in de Galerie Templon te Parijs 0033-142721410.