Feestje van JC001 en N'Zeng

Eigenlijk is Le Peuple De l'Herbe een beetje ouderwetse groep. Hun ragga-achtige drum 'n' bass hebben we al jaren niet meer gehoord, net zo min als de wat tragere big beat-achtige ritmes of de pogingen van losvast lid JC001 tot `human beatboxen', ofwel het met de mond nadoen van de drumcomputer.

Maar die JC001 is wel erg bedreven in dat ambacht. Hij weet er niet alleen de bekende hiphop-patronen mee te genereren, maar levert ook virtuoze imitaties van andere stijlen, tot en met de razendsnel ratelende ritmes van de drum 'n' bass. Heel erg schokkende dingen doet de band niet met al die stijlen, en op de plaat wil een en ander nog wel eens uitmonden in een nogal diffuus mengsel. Maar op het podium, voor een enthousiast publiek, is het allemaal een andere zaak.

Daar telt het effect van zulke dansritmes meer dan de oorspronkelijkheid daarvan, of de vraag of het geluid ter plekke wordt geproduceerd. Want af en toe was het alsof zowel drummer Psychostick als scratcher DJ Pee voor spek en bonen meededen, terwijl Stani achter zijn batterij knoppen niet veel meer hoefde te doen dan het juiste ritme tevoorschijn te halen: iets snels of toch een wat langzamer, in echo-effecten badend potje dubreggae, net waar de situatie om vroeg.

Zo kwam er een zware last te liggen op de schouders van frontman N'Zeng, die zong, rapte en op trompet en bugel beurtelings Herb Alpert en Miles Davis naar de kroon probeerde te steken. Intussen sprongen de overige groepsleden, als ze verder niet al te veel om handen hadden, vrolijk het podium op en neer.

Op die manier staat de groep met het ene been in de DJ-cultuur en met het andere in de typisch Franse traditie van erkende feestbands als Les Negresses Vertes en Mano Negra, die in hun tijd ook al vrolijk allerlei stijlen door elkaar husselden. Net zo min als die groepen gaat Le Peuple De l'Herbe erg diepgaand te werk, maar voor de duur van een concert was het allemaal effectief en hoogst vermakelijk. De enthousiast bewegende bezoekers waren er het levende bewijs van.

Concert: Le Peuple De l'Herbe. Gehoord: 2/10, Vera Groningen. Herhaling 3/10, Tivoli Utrecht, 4/10 LVC Leiden, 5/10 Rotown Rotterdam, 6/10 Melkweg Amsterdam.

    • Jacob Haagsma