Duitsland

Venetiaanse schatten

,,De Venetianen bedekken al hun muren met schilderijen en vinden hun interieur pas compleet als elk vrije plekje, van plafond tot vloer, is opgevuld.'' Dat schreef een reislustige Engelse lady in 1770 en de verzamelwoede van de inwoners van de lagunestad is nu ook het thema van een expositie in Bonn. Venezia! toont tekeningen van Canaletto, terracotta's van Bernini en schilderijen van Giorgione en Titiaan: bij elkaar een geschiedenis van de Venetiaanse smaak. In die republiek waar iedereen zogenaamd gelijk was wilde men zich per se onderscheiden, en dat gold net zo goed voor de oude adel als voor de nieuwe koopliedengeneratie. Vooral de Grimani's hechtten aan statussymbolen. De schatkamer die zij rond 1570 in hun paleis voor de Franse koning inrichtten is in Bonn nagebouwd en voorzien van de originele Griekse beelden.

Venezia!: t/m 12 jan in de Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Friedrich-Ebert-Allee 4, Bonn. Di, wo 9-21u, do, vr 9-19u, za, zo 10-19u. Inl 0049-2289171-0 of www.bundeskunsthalle.de

Een brutale Wagner

Katharina Wagner is de dochter van Wolfgang, leider van de Richard-Wagner-Festspiele in Bayreuth. Wolfgang wil dat zijn 24-jarige nakomelinge hem opvolgt en in de door vetes geplaagde Wagner-clan is dat een enorme druk. Knap dus dat Katharina's operadebuut toch zo fris en brutaal is uitgevallen: haar versie van Der fliegende Holländer wijkt hemelsbreed af van wat Richard zich erbij had voorgesteld.

ppDe Hollander is bij haar geen zeebink maar een meisjeshandelaar en de jonge Senta houdt niet van hem, ze is alleen maar onderdanig. En net als de koormeisjes draagt ze een onnozele blonde Barbie-pruik.

Der fliegende Holländer: deze herfst op diverse data in het Mainfranken Theater in Würzburg; inl 0049-9313908124.

August Macke en Bonn

,,Stil, ernstig en onopvallend, een echte stad voor bejaarden'', spotte de schilder August Macke in een brief aan zijn collega Franz Marc. Toch lukte het Macke de idylle van zijn geboortestad Bonn flink door elkaar te schudden - met de expositie Die Rheinischen Expressionisten in het jaar 1913. Zoveel felle kleuren en zoveel explosieve vormen hadden de Bonners nog nooit gezien. Het Brücke-Museum probeert die legendarische expositie te reconstrueren. T/m 5 jan zijn daar, in Berlijn, 170 schilderijen van Macke zelf te zien èn van zijn medestrijders.

Die Rheinischen Expressionisten: Brücke-Museum, Bussardsteig 9, Berlijn. Dag beh di 11-17u, inl 00-49308312029 of www.bruecke-museum.de

En verder

Usedomer Musikfestival, met werk van Beethoven, Rachmaninov en Tsjaikovski, in zalen en kerken maar ook op schepen, t/m 12 okt 00-493837834647; Köln Comedy, Duitslands grootste comedyfestival, t/m 19 okt op diverse plaatsen in Keulen 0049-2212801.