Dierenbescherming tegen kat op toneel

De Dierenbescherming, afdeling Groningen, roept theaterbezoekers op om de voorstelling De Luitenant van Inishmore te boycotten omdat hierin een kat wordt ingesmeerd met `schoensmeer'. In de voorstelling van het Noord Nederlands Toneel (NNT) wordt de rode kater Jaap ingesmeerd met een mengsel van ketchup en Norit. Een andere kat, de jonge poes Miep, wordt op een `lijk' gezet en wordt bedreigd met twee `revolvers'.

Mevrouw M. Ludemann, woordvoerder van de Dierenbescherming, heeft de voorstelling zelf niet gezien: ,,Maar wij zijn hoe dan ook tegen het gebruik van dieren ter vermaak van mensen. Een kat hoort niet op het toneel. Dat veroorzaakt stress.'' Volgens productieleider Hans Jansen van het NNT heeft Jaap echter geen problemen met zijn rol: ,,Jaap begint zelfs te spinnen als hij wordt ingesmeerd. Na afloop wordt hij schoongepoetst met warme handdoeken en krijgt hij stukjes tonijn. Het smeersel is er makkelijk af te wassen. Vijf minuten poetsen en hij is weer het heertje.''

Volgens het NNT kent Jaap geen stress op het toneel omdat hij zijn hele leven al in het vak zit. De kater uit Amsterdam speelde eerder een rol in de opera Tosca van De Nederlandse Opera, als Il Gatto di Scarpia. Zijn bazin is kattentrainer Sabine van der Helm, die haar zeven katten verhuurt voor reclames, film en theater: ,,Als Jaap het niet zou willen, zou hij wegspringen. Maar hij is onverstoorbaar, mede omdat ik hem vanaf zijn vroege jeugd overal mee naartoe heb genomen. Het enige waar Jaap bang voor is, is het wagentje van de gemeentereiniging.'' Ook zijn familie zit in het vak. Jaaps tweelingbroer Fred was zijn understudy in Tosca, en is de Kitekat-kat. Zijn huisgenoot RP (Rode Poes) speelde in Bij nader inzien.

Van der Helm vindt de kritiek extra zuur omdat zijzelf vrijwilliger is bij de Dierenbescherming. Jaaps moeder, de inmiddels overleden Moeder Poes, poseerde gratis voor het brievenhoofd van de Dierenbescherming.