Dekker wil rust en zegt af voor WK in Zolder

Erik Dekker heeft zich afgemeld voor de wereldkampioenschappen wielrennen, die van 8 tot en met 13 oktober in het Belgische Zolder worden gehouden.

De renner uit de Rabobank-ploeg acht zich onvoldoende in vorm om een rol van betekenis te kunnen spelen. Hij had zich eerder al afgemeld voor de tijdrit, maar heeft bondscoach Gerrie Knetemann laten weten ook de wegwedstrijd op 13 oktober te laten schieten.

Dekker nam zijn besluit nadat hij gisteren in de tweede etappe van de Ronde van Lucca was afgestapt. Hij mist de energie om het seizoen af te maken. Naast de WK laat Dekker ook de najaarsklassiekers Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije schieten.

Het seizoen van Dekker werd beheerst door een beenbreuk, die hij 23 maart opliep bij een val tijdens Milaan-Sanremo, de eerste wedstrijd om de wereldbeker. Er volgde een energieverslindende revalidatie, die Dekker uiteindelijk in staat stelde de Tour de France te rijden. Maar de Nederlander was dientengevolge niet in staat zijn overwinning in het klassement om de wereldbeker te verdedigen.

Na zijn opgave in Italië maakte de renner gisteren een uitgebluste indruk. ,,De fut is er uit, het is een zwaar geweest'', aldus Dekker, bij wie de grote vorm maar na zijn herstel maar niet wilde terugkeren. Integendeel, de vermoeidheid nam alleen maar toe. ,,Het zijn geen lichamelijke problemen die met de heup te maken hebben waardoor ik nu een punt achter het seizoen zet. Dit jaar heeft gewoon heel veel kracht gekost.''

Op de achtergrond speelt mee, dat Dekker nog een lichte operatie wacht waarbij botvorming op zijn heup wordt verwijderd. De pin die na de breuk in zijn heup is aangebracht kan normaal gesproken blijven zitten. ,,Misschien dat ik nu eerder kan worden geopereerd. In principe zou dat na de WK gebeuren. Maar wat er ook gebeurt, voor ik in november met vakantie ga, wil ik een maand helemaal niets doen.''

Bondscoach Knetemann was teleurgesteld over het besluit van Dekker, maar ziet ook een positief aspect. ,,De vervangers staan te trappelen. Als Dekker niet in vorm is, is het ook beter om een ander mee te nemen.''

Komend weekeinde is Parijs-Tours en na die wereldbekerwedstrijd wijst Knetemann de vervanger van Dekker en nog twee renners aan. De bondscoach had bij de bekendmaking van zijn selectie twee plaatsen nog niet ingevuld.