Beurstoezichthouder gaat zelf in de fout

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft het aandelenbelang van de oprichter en huidig president-commissaris van telecombedrijf Versatel, G. Mesch, onjuist aan de buitenwacht gemeld.

De markt heeft na een bekendmaking ten onrechte kunnen concluderen dat de oprichter van Versatel de afgelopen maanden al zijn aandelen, ruim 3 miljoen stuks, heeft verkocht.

Het is de tweede keer binnen een week dat er verwarring ontstaat over het aandelenbezit van een topman. Afgelopen vrijdag wees een melding door supermarktconcern Ahold erop dat bestuursvoorzitter C. van der Hoeven al zijn aandelen had verkocht, hetgeen niet het geval is. Ditmaal is de fout door de AFM gemaakt.

Bestuurders en commissarissen moeten sinds 1 september hun effectenbezit openbaar maken. Dit als gevolg van een aanscherping van de Wet Melding Zeggenschap. De toezichthouder publiceert het effectenbezit en de effectentransacties van bestuurders om ,,de doorzichtigheid van de effectenmarkt te bevorderen''.

Volgens een AFM-woordvoerder is er in het geval van Versatel wel correct gemeld, maar is er bij het invoeren van de gegevens iets fout gegaan. De gegevens zullen volgens hem vannacht worden gecorrigeerd en morgen goed op de internetpagina van de toezichthouder staan. De AFM zegt het niet nodig te vinden om met een persbericht de markt te informeren. In een zogeheten `disclaimer' wordt gesteld dat informatie op de website ,,op geen enkele wijze kan worden beschouwd als een vervanging van professioneel advies. U wordt ten stelligste geadviseerd onafhankelijk juridisch of anderszins advies in te winnen, voordat u enige actie onderneemt bij kwesties waarbij de informatie die beschikbaar is (...) relevant kan zijn.''

    • Jeroen Wester