Beursexperts verliezen keurmerk

Ruim duizend effectenspecialisten hebben met ingang van vandaag hun kwaliteitscertificaat verloren van DSI, het keurmerkinstituut voor de effectenbranche. Dat is veertien procent van het totaal.

Dat heeft DSI (Dutch Securities Institute) vanmorgen bekendgemaakt. Meer dan 6.000 beursexperts (analisten, adviseurs en handelaren), zo'n 86 procent, hebben wel voldaan aan de regels van het keurmerkinstituut. Zij staan geregistreerd in het openbare register van DSI. De meeste financiële instellingen eisen van hun medewerkers, die actief zijn in de effectenbranche, dat zij voldoen aan de voorwaarden van DSI.

De registratie geldt als een soort brevet van goed gedrag van de betrokken effectendeskundige. Wie geregistreerd wil worden, moet bepaalde cursussen volgen, en exames doen. Op de website van DSI kunnen particuliere beleggers daarbij zien of hun beleggingsadviseur geregistreerd staat. De belegger die de naam van zijn adviseur niet op de lijst kan vinden, is gewaarschuwd.

Een groot deel van de duizend afvallers bestaat uit effectenhandelaren. ,,Door de malaise op de beurs zitten een hoop mensen op de wip. Dan is het animo niet erg groot om een cursus te volgen of een examen te doen'', zegt K. Oosterholt, directeur van het DSI.

Voor handelaren hoeft het ontbreken van een registratie niet meteen gevolgen te hebben. Op de beurs mogen zij gewoon hun vak blijven uitoefenen, zegt een woordvoerder van Euronext. De vraag is of hun werkgevers maatregelen zullen treffen.

,,Onze mensen moeten allemaal een registratie hebben, anders hebben ze een probleem met hun werkgever. Als je geen registratie hebt, kom je tegenwoordig ook lastig aan de bak bij een nieuwe baas'', zegt. T. Schram, zegsman van effectenhuis Van der Moolen. Rabobank had aanvankelijk 1.100 medewerkers geregistreerd bij DSI. Daarvan zijn er nu 100 geschrapt. ,,Deze mensen zijn, mede als gevolg van het zwakke beursklimaat, wat anders gaan doen'', zegt een woordvoerder.

Onderzoeker T. Loonen is positief over de `opschoningsactie' van DSI. Loonen doet op dit moment promotieonderzoek naar de zorgplicht bij beleggingsadvisering. ,,Het is terecht dat dit gebeurt. Andere beroepsgroepen, zoals advocaten en accountants, doen ook verplicht aan permanente educatie'', zegt Loonen.