`Bestuurders verleid met aandelen'

De New Yorkse zakenbank Goldman Sachs heeft 21 topmannen van de grootste Amerikaanse bedrijven lucratieve en van veel voorkeursrechten voorziene aandelen toegezegd in ruil voor het begeleiden van aandelenemissies van hun ondernemingen. Dat bericht vandaag The Wall Street Journal. De krant put uit gegevens van een onderzoekscommissie van het Congres.

Het gaat om lucratieve transacties eind jaren negentig ten tijde van de beurshausse. Twee van Goldmans belangrijkste klanten zouden hiermee voor forse bedragen zijn `omgekocht', Margaret Whitman van eBay en Jerry Jang, mede-oprichter van Yahoo. Ze kregen lucratieve aandelenpakketten bij meer dan honderd emissies die ze op korte termijn met veel winst weer konden verkopen.

eBay betaalde Goldman Sachs voor de begeleiding van de emissies een bedrag van 8 miljoen dollar. Volgens persbureau Bloomberg heeft de zakenbank vanaf 1999 de uitgifte van aandelen ter waarde van 50 miljard dollar mogelijk gemaakt. De zakenbank is daarmee de grootste arrangeur van emissies. Andere topbestuurders die zouden hebben geprofiteerd en genoemd worden in de dossiers zijn Michael Eisner (Walt Disney), Kenneth Lay (Enron), John Sidgmore (WorldCom) en Dennis Kozlowski (Tyco). Vooral de laatste drie zijn berucht vanwege de beschuldigingen over oneigenlijke vormen van zelfverrijking die hebben meegeholpen aan het bankroet gaan van hun ondernemingen. Ook bestuurders van het zo goed als failliete Global Crossing staan op de lijst.

Een woordvoerder van Goldman ontkende in alle toonaarden. Hij noemde de beweringen ,,een kolossale verdraaiing van de feiten''.