België

Flagey

Het voormalige omroepgebouw van de BRT in de Brusselse gemeente Elsene is in oude luister hersteld. In 1995 moest het prachtige, uit gele baksteen en staal opgetrokken gevaarte dicht vanwege ernstig verval en asbestvervuiling. Ondanks de gebruikelijke Belgische twisten slaagde een reddingsoperatie, en nu wordt het uit 1938 daterende gebouw van architect Joseph Diongre weer een muziek- en filmtempel. De studio's, zijn opnieuw concertzalen, er is een filmzaal, een foyer en een mooi café. Tijdens de openingsweek zijn er concerten van veelal jonge musici met klassiek van Beethoven tot Stockhausen en Reich, en verder o.m. jazz, fado en flamenco. Er worden filmklassiekers vertoond maar ook de nieuwe films van Martin Scorcese en Woody Allen.

Openingsfestival Flagey met muziek en films, Heilig-Kruisplein, Elsene, Brussel, t/m 8 okt. Inl 0032-2-6411020 en www.flagey.be

Middeleeuwen

Met 94 geïllustreerde handschriften uit de periode 800-1475 is de expositie Meesterlijke Middeleeuwen een unicum. Maar meer dan het aantal, de oudheid of de fenomenale geldwaarde springt de kwaliteit van de miniaturen en boekversieringen op het perkament in het oog. In de ruime zalen van het Leuvense museum Vander Kelen-Mertens zijn de soms piepkleine schilderijtjes onder een uitgekiende verlichting rustig te bekijken. De frisheid van de kleuren en het schitterende bladgoud doen elk detail haarfijn uitkomen. De bezoeker volgt de ontwikkeling van de handgeschreven boeken en vooral van de schilderkunst op perkament, vanaf de troonbestijging van Karel de Grote in 800 tot de dood van Karel de Stoute in 1477.

Meesterlijke Middeleeuwen; miniaturen van Karel de Grote tot Karel de Stoute 800-1475, t/m 8 dec, Stedelijk Museum Vander Kelen-Mertens, Vanderkelenstraat 30, Leuven 0032-16-224564 en mm.leuven.be

En verder

Het Andere Boek - grote boekenbeurs van het betere boek op 4 en 5 okt, Plantijn Hogeschool, Meistraat 5, Antwerpen 0032-3-2318169 en www.hetandereboek.com; Ik of een ander. Zelfportretten van Belgische kunstenaars t/m 26 jan, Dexia Galerie, Brussel 0032-2-2225737 en www.zelfportretten.be