`Adriaanse-variant' levert Ajax punt op in Trondheim

`Niet afgaan', was de doelstelling waarmee trainer Ronald Koeman vorige maand met Ajax aan de Champions League begon. Halverwege de eerste ronde kan hij concluderen dat zijn ploeg op koers ligt. Tevens zal Koeman beseffen dat Ajax een belangrijke kansen op weg naar de tweede ronde niet heeft gegrepen.

Vorige week verloor de jonge Amsterdamse ploeg door een gebrek aan routine onnodig van Internazionale (1-0) en gisteravond had ook de uitwedstrijd tegen Rosenborg BK meer op kunnen leveren dan een gelijkspel (0-0). Al mocht Ajax van geluk spreken dat de Tsjechische arbiter Benes in de slotfase geen strafschop toekende aan de Noren, toen Jelle van Damme binnen het zestienmetergebied de rechtervoet wegtikte van Dagfinn Enerly.

De overeenkomst tussen Olympique Lyon (thuis), Internazionale (uit) en Rosenborg (uit) was treffend: in deze duels had Ajax in de eerste helft het spel onder controle, maar stond het na rust onder druk.

Koeman kon ondanks drie gekneusde ribben toch over Cristian Chivu beschikken. De trainer en de medische staf hebben de komende dagen iets uit te leggen. Talent John Heitinga werd zondag in het duel met NAC na een zware botsing weer het veld ingestuurd. Ajax had de drie wissels op dat moment al benut. Achteraf bleek dat de jonge verdediger een kruisband in zijn linkerknie had gescheurd, hetgeen met bepaalde testen eenvoudig is te constateren. De schade is zo groot dat hij pas over een maand kan worden geopereerd.

In het koude Trondheim heerste Ajax aanvankelijk op het middenveld. Koeman had in tactisch opzicht gekozen voor de `Adriaanse-variant', het concept met twee spitsen zonder buitenspelers waarvoor zijn voorganger een jaar geleden koos in het Champions League-kwalificatieduel tegen Celtic. Vooral de rol van Wamberto, die uit de gratie raakte als linksbuiten sinds de komst van Victor Sikora en Nourdin Boukhari, achter de spitsen is daarbij essentieel.

De snelle Braziliaan was ook gisteravond in de eerste helft op het gladde veld nadrukkelijk aanwezig tegen de fysiek sterke, maar allerminst behendige Noren. De spitsen Mido en Zlatan Ibrahimovic begonnen niettemin te statisch. Maar toen ook zij zich in het spel mengden, kreeg Ajax verschillende kansen op een voorsprong. Wamberto, Richard Witschge en Mido faalden echter in de afwerking.

Jan van Halst, opmerkelijk genoeg later vervangen door Aron Winter, zorgde als verdedigende middenvelder ondanks een bloedneus dat de aanvallen van Rosenborg in de kiem werden gesmoord.

De Noorse trainer Nils Arne Eggen zag zich genoodzaakt al voor de rust twee wissels toe te passen: Dagfinn Enerly voor Frode Johnsen en Christer George voor Harald Martin Brattbakk. Het resultaat werd pas in de tweede helft zichtbaar. Ajax liet zich terugdrukken op eigen helft en de Noorse storm stak op. De Nederlandse landskampioen miste een leider die rust kon brengen. In paniek werden ballen lukraak naar voren geknald of over de zijlijn. De komst van Winter en Maxwell (voor Witschge) deed het chaotische spel van Ajax geen goed.

Winter, vorig seizoen uitgeleend aan Sparta, leed kort na zijn rentree bij Ajax in een officiële wedstrijd pijnlijk balverlies. Zijn generatiegenoot Witschge toen nog in het veld kon ternauwernood redding brengen bij de achterlijn.

De beste kans voor Rosenborg was voor invaller George, die in de 77ste minuut vrij kwam voor de overtuigend keepende Joey Didulica. Hij schoot de bal in het zijnet.

Pas in de slotfase kreeg Ajax weer wat mogelijkheden. Was het echter in de eerste helft Ibrahimovic die steeds buitenspel stond, toen overkwam dat Mido. Door zijn wisselbeleid (Andy van der Meyde verving Ibrahimovic) greep Koeman in de laatste twintig minuten overigens weer voorzichtig terug naar de huisstijl met drie spitsen. Maar er kwam geen verandering in het slordige, weinig doordachte spel van Ajax.

Toch toonde Koeman zich naderhand een tevreden man. ,,We hebben inderdaad in aanvallend opzicht te onrustig gespeeld. Uit drie, vier gevaarlijke momenten hadden we een doelpunt kunnen maken. We liepen na rust alleen nog maar achteruit. Maar in defensief opzicht hebben we het heel goed gedaan.''

Hij vergat daarbij te vermelden dat de Noren niet efficiënt speelden. De ploeg, die voor zeventig procent uit dertigers bestaat, is al lang niet meer de gevreesde ploeg die in het verleden op eigen veld gerenommeerde clubs als AC Milan en Real Madrid het vuur na aan de schenen legde.

Met de return nog voor de boeg moet Ajax in groep D Rosenborg BK achter zich kunnen houden. De Noren worstelen met een zogeheten `uit-syndroom', net als FC Utrecht en Heerenveen in Nederland. De Franse kampioen Olympique Lyon lijkt momenteel de meeste kwaliteit te bezitten en heeft dus de beste papieren om zich te plaatsen voor de volgende fase. Voor de tweede plek strijden dan Ajax en Internazionale. Ajax ontvangt de Italianen in de laatste groepswedstrijd op 12 november in de Arena.

Rosenborg BK

0

Ajax

0

Ruststand 0-0. Schds: Benes (Tsj). Tsch: 21.600. Gele kaarten: Brattbakk en Strand (Rosenborg BK), Chivu en Bergd⊘lmo (Ajax).