Volvo bezorgt België stevige impuls

Volvo is in België op zoek naar tweeduizend nieuwe werknemers. Dat heeft het regionale arbeidsbureau in Gent, waar de assemblagefabriek van Volvo is gevestigd, bevestigd.

De autofabrikant heeft nieuw personeel nodig omdat de productie van de kleinere Volvo's, die nu nog in het Limburgse Born bij NedCar worden gemaakt, vanaf 2004 naar België wordt overgeheveld. Volvo-moeder Ford heeft het contract met NedCar opgezegd, omdat het voldoende productiecapaciteit heeft om zelf de auto's te produceren. Bij NedCar heeft DaimlerChrysler de plaats ingenomen van Volvo. Vanaf 2004 worden naast Mitsubishi's bij NedCar ook vierdeurs Smarts geproduceerd.

Bij NedCar heeft men Volvo met lede ogen zien vertrekken. Op dit moment draait de fabriek grotendeels op de productie van de Volvo's, die een veel belangrijker product voor NedCar zijn gebleken dan de Mitsubishi`s.

Volvo zet vandaag zijn handtekening onder het nieuwe contract in België. Volvo zelf heeft 1.400 arbeiders nodig en de toeleveranciers hebben zeshonderd vacatures. De nieuwe banen betekenen een impuls voor Vlaanderen, waar de media dagelijks berichten over ontslagen en waar de werkloosheid in een jaar tijd met 6 procent is gestegen. De Belgische fabriek zal in Gent de opvolgers van de Volvo V40 en S40 produceren.

Het assembleren van auto's is een belangrijke tak van industrie in België, dat door zijn centrale ligging in trek is bij autofabrikanten. Naast Volvo hebben ook Ford (Genk), Volkswagen (Brussel) en Opel (Antwerpen) belangrijke assemblagefabrieken in België, waar per hoofd van de bevolking de meeste auto's in Europa van de band rollen.