Volleybalploeg bereikt op WK tweede ronde

Het Nederlands mannenvolleybalteam heeft ongeslagen de tweede ronde van het wereldkampioenschap in Argentinië bereikt. In de laatste groepswedstrijd in Salta werd Cuba gisteren met 3-1 (25-18, 25-17, 16-25 en 25-21) verslagen.

Nederland werd dankzij het resultaat tegen de Cubanen winnaar van groep F, voor achtereenvolgens Griekenland, Tsjechië en Cuba. Het als gevolg van gevluchte topspelers verzwakte Cuba werd uitgeschakeld. Dat betekent ernstig gezichtsverlies voor een volleybalnatie die bij het vorige WK nog derde werd.

De tweede ronde speelt Nederland in Santa Fe, in een groep met Frankrijk, Brazilië en opnieuw Tsjechië, dat zich als één van de vier nummers drie plaatste. Om de kwartfinales te bereiken moet Nederland één of twee in de poule worden. Nederland speelt vrijdag tegen Frankrijk, zaterdag tegen Tsjechië en zondag tegen Brazilië.

Van de nieuwe tegenstanders baarde Frankrijk opzien door in groep C, met sterker geachte landen als Rusland en Bulgarije, ongeslagen te blijven. Brazilië, dat als een titelfavoriet wordt gezien, eindigde in groep E verrassend tweede achter de Verenigde Staten.

De kracht van Tsjechië ondervond Nederland in de groepswedstrijd, die maandag moeizaam met 3-2 werd gewonnen.

Plaatsing van Nederland voor de tweede ronde van het WK is minder verrassend dan de manier waarop die kwalificatie tot stand kwam. De nationale ploeg heeft in Argentinië haar wisselvalligheid afgeworpen en speelde in de eerste ronde vrijwel constant op een hoog niveau. Daarbij had het team in voorgaande toernooien al laten zien een eenheid te zijn en over een voortreffelijke wedstrijdmentaliteit te beschikken.

Diagonaalspeler Richard Schuil blijft weliswaar de `puntenmaker', gesteund door de geroutineerde aanvallers Guido Görtzen en Reinder Nummerdor, maar de progressie van de midaanvallers Joppe Paulides en Sander Olsthoorn is opzienbarend. Tot het WK werden zij als de zwakke schakels gezien, ook door bondscoach Bert Goedkoop, die tijdens de laatste aflevering van de World League openlijk verklaarde dat zijn midspelers internationaal topniveau ontberen. In de eerste ronde van het WK was sprake van het tegendeel. Olsthoorn blonk uit met snelle aanvallen en hij was, evenals de jonge Paulides, betrouwbaar in de blokkering.

Bovendien is spelverdeler Nico Freriks zijn vormcrisis van afgelopen zomer te boven. Zijn degelijke spel, goede keuzes en stabiliteit op cruciale momenten maken zijn positie in Argentinië tot op heden onomstreden.