Van Leeuwen: onderzoek naar publieke omroep

Er komt een financieel onderzoek naar de kosten van de publieke omroep. Dat maakte LPF-staatssecretaris Van Leeuwen (Cultuur en Media) gisteren bekend tijdens een congres in Hilversum.

Het onderzoek moet volgens Van Leeuwen duidelijk maken hoeveel een publieke omroep mag kosten. Dit onderzoek staat los van de 30 miljoen euro aan bezuinigingen die het kabinet de publieke omroep oplegt. Van Leeuwen zei tevens dat ,,overheid en toezichthouders zoveel mogelijk afstand moeten houden tot de inhoud van de media''. Dit als reactie op uitlatingen van partijgenoten die, na hun onwelgevallige berichtgeving over de LPF door de NOS lieten weten ,,nog een appeltje te schillen te hebben'' met de publieke omroep.

De publieke omroep ontvangt jaarlijks ruim 650 miljoen euro. Met dit geld worden het personeel van de omroepen en de programma's betaald. Van Leeuwen denkt dat de omroepen door efficiënter te werken kunnen bezuinigen zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit van de programma's.

Behalve een onderzoek naar de kosten van de omroep, dat wordt gedaan door een extern bureau, kondigde Van Leeuwen tevens een analyse aan van het totale medialandschap. De bewindsman wil daarvoor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid vragen. Dit kan alleen in opdracht van het kabinet.

Van Leeuwen wil verder opnieuw de discussie aanzwengelen over het vrijgeven van programmagegevens door de publieke omroep. Over de levering van programmagegevens van de publieke omroep aan derden wordt al jaren een juridische strijd gevoerd. De publieke omroepen willen niet dat er concurrenten van hun eigen omroepbladen op de markt komen. Dit omdat het abonnement op hun programmabladen voor een groot gedeelte gekoppeld is aan lidmaatschap van de omroep. Als abonnees overstappen naar nieuwe bladen, vrezen de omroepen hun achterban te verliezen. Van de politiek moeten omroepen minstens driehonderdduizend leden hebben om te blijven uitzenden.

De topman van de Holland Media Groep (RTL4, 5 en Yorin), Dick van der Graaf, maakte gisteren al bekend dat de HMG nog dit jaar met een eigen nieuw programmablad komt. Als hij daarvoor de programmagegevens niet krijgt, stapt hij naar de rechter.