Toekomst van NAC blijft nog erg onzeker

De financiële toekomst van de eredivisievoetbalclub NAC is nog steeds erg onzeker. Dat komt omdat de banken, de externe financiers en NAC Investments nog niet hebben aangegeven of en zo ja hoe zij willen helpen NAC financieel en bestuurlijk weer gezond te maken.

Het Bredase college van burgemeester en wethouders is in principe voor steun aan NAC. Het heeft als absolute eis gesteld dat alle betrokken partijen ook een wezenlijke bijdrage leveren. ,,Door de houding van de banken, externe financiers en NAC Investments kunnen burgemeester en wethouders het vertrouwen in saneren en gezond maken van NAC nog steeds niet uitspreken'', meldde het college gisteren.

Burgemeester en wethouders hebben de betrokkenen gevraagd snel te beslissen. Elk uitstel langer dan noodzakelijk doet onvoldoende recht aan de inspanningen van de andere partijen en is niet in het belang van NAC, aldus het college.

Spelers, trainersstaf, sponsors, personeel en supporters hebben in gesprekken met wethouder van financiën J. Oomen al wel aangegeven hoe zij daadwerkelijk willen en kunnen helpen. Supporters willen meer entree betalen om een basis te leggen voor de terugbetaling van de door NAC aan de gemeente gevraagde lening van 4,2 miljoen euro. De spelers en de technische staf zijn bereid samen 225.000 euro aan salaris in te leveren. De spelers zien dit seizoen ook af van hun portret- en imagorechten.

De gemeente verwacht dat zij tien miljoen euro kwijt is aan de sanering. NAC heeft voor het huidige seizoen een liquiditeitstekort van vier miljoen euro. Het accountantsbureau Ernst & Young heeft voorgesteld dat de gemeente de club 4,2 miljoen euro leent en dat eerdere leningen van bijna vijf miljoen euro worden omgezet in aandelenkapitaal. Het bureau vindt ook dat de juridische, fiscale en organisatiestructuur van NAC moet worden vereenvoudigd.